Novinar portala Pančevo Si Ti Nenad Živković rekao je u intervjuu za Slobodnu reč da Gradska uprava u Pančevu i zdravstvene ustanove jako loše komuniciraju sa građanima tokom epidemije korona virusa, da su zatvorene, a da važne informacije o radu gradskog Kriznog štaba nisu stizale do javnosti, dok su statističke podatke dobijali samo mediji pod kontrolom vladajuće stranke. Novinari se trude da tokom pandemije objavljuju iskustva Pančevaca koji žive u inostranstvu. „Tražimo kreativan i originalan pristup praćenju teme, objavljujemo sadržaje koje drugi mediji nemaju a izbegavamo podatke kojih ima u svim medijima“, kaže Živković. On je govorio i o tome da je rad novinara ovog medija pretežno baziran na volonterskoj osnovi.

 

Koji su najveći izazovi sa kojima se vaš medij suočava tokom izveštavanja o korona virusu?

Izbijanje epidemije kovida nije na vidljivi način uticalo niti poremetilo redovne aktivnosti u pripremi sadržaja sajta Pančevo Si Ti, i to pre svega zbog uređivačkog koncepta i uređivačke politike našeg medija. Mi naš sajt definišemo kao medij civilnog društva, kao medij zajednice, nastojimo da objektivno inforišemo javnost i da kritički promišljamo našu lokalnu društvenu svakodnevicu, i da pišemo o temama koje zanimaju građane u našoj lokalnoj zajednici jer prepoznaju da su one sastavni deo njihovih života (recimo, ekološki problemi, urbanistički planovi ili potrošnja novca iz gradskog budžeta). Naši tekstovi su duži, traže strpljenje i relativno bolju obaveštenost čitalaca, retko objavljujemo najave i kraće izveštaje, servisne informacije nikad, i kovid u tom smislu nije ništa promenio.

Na koji način ste dolazili do informacija tokom pandemije analizirajući dva perioda: mart-septembar i septembar-novembar?

Otvorili smo posebnu stranicu posvećenu COVID-19, ali temu ne pratimo na dnevnom nivou, ne pravimo izveštaje iz kovid ambulanti ili bolnice, ne prenosimo statistike, preporuke nadležnih i sličan tip informacija. Teme iz ove oblasti obrađujemo da tako kažem magazinski. Pančevci koji žive u Zenici, Njujorku, Edmontonu, na Siciliji i u Veroni pisali su o situaciji u svojim mestima, imali smo svedočenja mladića koji je koronu preležao i tekst devojke koja je upravo obolela, onda prilog Pančevke koja je nedeljama čekala na povratak iz Bangkoka… redovno objavljujemo emisije Radio Karantin podkasta, koji takođe pripremaju novinari iz našeg grada koji žive u inostranstvu. U okviru projekta „Ovako stoje stvari” objavili smo tri teksta o lažnim vestima i proverenim činjenicama o koroni, koje su napisali mladi polaznici radionice o medijskoj pismenosti. Sve u svemu, tražimo kreativan i originalan pristup praćenju teme, da tako kažem, da objavljujemo sadržaje koje drugi mediji nemaju a da izbegavamo podatke kojih ima na svakom prvom internetu.

U kojoj meri je vlast bila otvorena za saradnju kada su u pitanju informacije od javnog značaja? A zdravstvene ustanove, pojedini lekari, stručnjaci?

Gradska uprava i zdravstvene ustanove jako loše komuniciraju sa građanima tokom kovid krize, važne informacije o aktivnostima gradskog Kriznog štaba nisu stizale do javnosti, nije bila organizovana lokalna kampanja o tome kako treba da se građani ponašaju i kako da sprovode preporuke. Statističke podatke dobijali su samo mediji pod kontrolom vladajuće stranke ili Dopisništvo RTS-a, čiji se moment medijske inercije ne može ignorisati. Ta zatvorenost nije nikakva specifičnost nastala tokom epidemije, Gradska uprava ionako ne komunicira sa građanima o takoreći svim pitanjima koja se tiču javnog interesa i opšteg dobra, što za rezultat ima vidljivo opadanje nivoa kvaliteta života stanovništva u Pančevu i okolnim selima.

Na koji način je epidemija uticala na poslovanje vašeg nezavisnog lokalnog medija?

Epidemija nije ni na koji način uticala na poslovanje PST-a, jer pojam „poslovanje” u slučaju PST-a treba shvatiti uslovno. U preduzetničkom, poslovnom smislu, mi i dalje funkcionišemo praktično na volonterskoj osnovi. U organizaciono-tehničkom smislu, korona jeste proredila sastanke uživo i smanjila broj prisutnih na njima, ali sve ostale neophodne konsultacije sprovodimo drugim sredstvima komunikacije, pa na taj način nadoknađujemo tu vrstu štete. Novinarstvo jeste komunikacija, lična je nezaobilazna, tako da se ona odvija u istom obimu, ali drugim (digitalnim) kanalima.

Da li su usled epidemije korona virusa smanjeni prihodi vašeg medija? Da li je došlo do smanjenja plata zaposlenih ili honorarnih saradnika?

Ne, korona nije uticala na naše bilanse, situacija ih nije ni poboljšala, ni pogoršala. I dalje 98,6 odsto naših sadržaja autori urade bez novčane niti bilo kakve druge nadoknade, a kako nemamo službu marketinga, tj. ne objavljujemo komercijalne sadržaje, nismo mogli ni da pretrpimo gubitke u poslovanju. Neke od naših aktivnosti finansiraju se projektno, preko udruženja građana Omnibus i Građanska akcija Pančevo, u saradnji sa četiri nezavisna medija iz Vojvodine i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine sproveli smo i jednokratnu kampanju prikupljanja sredstava, a neke sitne novce zaradimo i od Google reklama. Raduje nas činjenica da raspoloženje naših autora, spremnost da sarađuju i entuzijazam nije opao, tako da smo posebno ponosni na činjenicu da je od podizanja sajta, 1. maja 2017. godine 493 saradnika objavilo skoro 3.000 priloga koji su otvoreni skoro 1.300.000 puta.

 

Natalija Jakovljević (Slobodna reč)

Nenad Živković, naslovna fotografija: N1

Realizaciju ovog projekta podržala je Fondacija za otvoreno društvo