Vlada Srbije je u decembru isplatila jednokratnu pomoć za ugostitelje i turističke agencije, zbog poslovnih poteškoća koji su prouzrokovani epidemijom korona virusa. Menadžer Kafe poslastičarnice Momento iz Subotice Jožef Piontek (Jozsef Piontek) je u intervjuu za portal Slobodna reč govorio o tome na koji način, kroz svoj posao, vidi ovu situaciju i na koji način bi se mogao dodatno olakšati rad ugostitelja u Srbiji.

„Iza nas je izuzetno teških deset meseci gde je vladala velika nesigurnost, bojazan i jako malo posla“, kaže Piontek.

Prema njegovim rečima, postoje privrednici iz svih ovih ugroženih grana koji bi rado formirali neki stručni tim i predstavili vlastima pojedine načine i instrumente kojima bi država mogla pomoći, kao što je ukidanje pojedinih nameta i druga moguća rešenja koja bi znatno olakšala poslovanje ugostiteljima.

Jožef Piontek, foto: Natalija Jakovljević

Da li je Kafe poslastičarnica Momento dobio jednokratnu pomoć od države i da li smatrate da je ovo adekvatno rešenje koje može da pomogne u prevazilaženju finansijske krize koja postoji u pojedinim privrednim granama?

Verujem da svi koji su mogli, aplicirali su za ovu jednokratnu pomoć države, kao što smo i mi. U ovakvim teškim momentima, kada nemamo posla i velika je neizvesnost, svaka pomoć je dobro došla. Iako smatram da ova vrsta pomoći i u ovom obimu nije adekvatna, ipak, koristim priliku da se zahvalim na njoj. U svakom slučaju više je od ništa. Smatram da postoje ljudi iz svih ovih ugroženih privrednih sfera koji bi rado formirali neki stručni tim i predstavili vlastima pojedine načine i instrumente kojima bi nam država mogla pomoći i izaći u susret. Na primer, bilo bi neophodno da se za vreme ove pandemije ukine plaćanje doprinosa zaposlenima, da se smanji stopa PDV-a naših usluga, da se ukinu plaćanje zakupa onima čiji je objekat u državnoj svojini, kao i da se ukine plaćanje zakupa javne površine.

Na koji način vaša firma prevazilazi ovaj period od 10 meseci i na koji način je organizovan rad u vašem objektu?

Rad našeg objekta smo organizovali u skladu sa uredbama i odredbama Vlade Republike Srbije koje se odnose na ovu novonastalu situaciju izazvanu epidemijom korona virusa. Iza nas je izuzetno teških deset meseci u kojem je vladala velika nesigurnost, bojazan i jako malo posla. Ovaj period smo prevazišli tako da smo se fokusirali na to da sačuvamo dobro zdravlje svih zaposlenih, a opet da možemo malo i da radimo kako bi mogli da isplatimo zarade zaposlenima i dospele obaveze dobavljačima. Dodatno smo obratili pažnju da ne pravimo nepotrebne troškove sa kojim bi još više ugrozili svoje poslovanje.

Da li ste se možda privremeno preusmerili i na neke druge poslove koji mogu da vam garantuju neku dodatnu egzistencionalnu sigurnost?

Kafe poslastičarnica Momento, foto: Jožef Piontek

Nismo se preusmeravali na druge alternativne poslove koji bi nam omogućili neku sigurnost i dodatnu zaradu, nego smo se skoncentrisali na postojeće resurse i na to kako iz njih da izvučemo najviše i najbolje. U ovakvim situacijama trebamo što racionalnije pristupati rešavanjima novonastalih situacija i što brže i bolje izaći iz njih.

Ukoliko se ovakva situacija sa epidemijom nastavi, a prema svemu sudeći hoće još nekoliko meseci, na koji način će vaša firma da prevaziđe ovaj period?

Po nekim našim predviđanjima ova situacija će da potraje bar još šest meseci i shodno tome planiramo i svoje poslovanje. Ono što mi možemo da uradimo je da se i dalje čuvamo da se ne zarazimo i razbolimo, da smanjimo sve moguće rashode, da se maksimalno domaćinski ponašamo sa svim onim što imamo i da verujemo da će ova epidemija u skorijoj budućnosti proći.

Kakvi su vaši budući poslovni planovi i da li možda imate neki savet privrednicima koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, na koji način preživeti ova vremena?

Naši budući poslovni planovi su veoma prosti i skromni. Sačuvati zdravlje, biti strpljivi i moliti se da budemo u mogućnosti da radimo. Momento će uvek biti tu za svoje posetioce. I dalje ćemo nastojati da našim mušterijama ponudimo dodatnu vrednost i sve ono što možda u drugim lokalima neće pronaći. Jedino što bih svima preporučio je da poštuju mere Vlade Srbije i da čuvaju svoje mentalno i fizičko zdravlje i da na taj način prebrodimo zajedno ova teška vremena.

Natalija Jakovljević (Slobodna reč)

 Kafe poslastičarnica Momento, naslovna fotografija: Jožef Piontek

Realizaciju ovog projekta podržala je Fondacija za otvoreno društvo