Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo Vladi s molbom da se Hrvatskoj pošalje milion evra pomoći.

Danas u podne Inicijativa “Ne davimo Beograd” održaće skup podrške i solidarnosti s građanima Hrvatske ispred ambasade Hrvatske u Beogradu.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Skupštine slobodne Srbije pozvala je utorak na solidarnost s građanima Hrvatske pogođenim potresima i, poručivši da šalje “poruku snažne solidarnosti”, ocenila kako “nesrećni događaji uvek podsete koliko su sudbine ljudi na ovim našim prostorima isprepletene i koliko je važno da se međusobno ispomažemo i podržavamo”.

Pozivamo Vladu Srbije da čim pre ponudi materijalnu pomoć i spasilačke ekipe državi Hrvatskoj i pogođenim građanima susedne zemlje kako bi lakše prebrodili ove teške dane“, naglašeno je u apelu Skupštine slobodne Srbije.

Svim građanima Srbije upućen je poziv da, u skladu sa svojim mogućnostima, porodicama Petrinje i okolnih sela koje su ostale bez domova ponude privremeni smeštaj.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak kako je Srbija spremna da pruži svaku vrstu pomoći Hrvatskoj.

Želim im da se oporave i brzo obnove sve objekte. Ako možemo bilo kako da pomognemo – pomoći ćemo. Veoma mi je žao i spremni smo da pružimo svaki vid pomoći, finansijsku, tehničku“, rekao je Vučić.

Ranije u utorak poruku saosećanja i solidarnosti s građanima Hrvatske zbog zemljotresa na teritoriji Sisačko-moslavačke županije uputila je i Stranka moderne Srbije.

Svim srcem smo uz naše komšije i nadamo se da će im Vlada Srbije, u duhu solidarnosti, ponuditi pomoć“, navedeno je u saopštenju, uz poruke “najdubljeg saučešća” porodicama koje su u katastrofalnom zemljotresu izgubile svoje najmilije.

 

Izvor: 021

Petrinja, 29.decembra 2020. – U zemljotresu jačine 6,2 stepena, koji je pogodio Petrinju porušen je centra grada, a Hrvatska radio televizija javlja da Centar grada kakav je bio više ne postoji, naslovna fotografija: Tanjug/Hina/ nr