Kongres SAD potvrdio je u četvrtak pobedu Džozefa Bajdena protiv Donalda Trampa na predsedničkim izborima 3. novembra.

Od ukupno 538 elektora koji glasaju za predsednika SAD, Bajden je osvojio 306 glasova, dok su Trampu pripala 232.

Tri elektorska glasa iz Vermonta omogućili su Bajdenu i izabranoj potpredsednici Kamali Haris da premaše prag od neophodnih 270 za pobedu, prenosi CNN.

Senat i Predsednički dom odbili su zahteve da odbace elektorske glasove Džordžije i Pensilvanije za Bajdena.

Republikanci su, takođe, osporavali glasove iz Arizone, Nevade i Mičigena, ali to je odbačeno i pre nego što je došlo do rasprave.

Zajednička sednica Kongresa, koja je tradicionalno ceremonijalni korak u konačnoj potvrdi izbornog procesa u SAD, bila je u prekidu nekoliko sati zbog upada Trampovih pristalica u Kapitol.

Sednica je nastavljena oko osam uveče po lokalnom vremenu (dva sata ujutru po centralnoevropskom), rečima potpredsednika Majka Pensa: „Hajde da se vratimo poslu“.

Sednica je prekinuta u sredu, nakon što su stotine pristalica predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola.

Policija je evakuisala članove Kongresa i više od tri sata pokušavala da raščisti Kapitol od Trampovih pristalica. Poginule su četiri osobe, a 52 su uhapšene.

Republikanski senator iz Jute Mit Romni okrivio je odlazećeg predsednika Donalda Trampa za nasilje u Kapitolu i pozvao kolege da jednoglasno potvrde pobedu Džoa Bajdena.

„Okupili smo se zbog povređenog ponosa jednog sebičnog čoveka i gneva pristalica koje je namerno dezinformisao u protekla dva meseca i podstakao na akciju ovog jutra. Ono što se dogodilo ovde danas je pobuna koju je podstakao predsednik SAD“, izjavio je Romni.

Potvrda glasova Elektorskog koledža je jedna od poslednjih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD, koju propisuje američki Ustav.

Trampovi saveznici u Predstavničkom domu i u Senatu bili su planirali da tokom sednice ulože prigovor na izborne rezultate u više saveznih država, a prvo su prigovorili na ishod u Arizoni. Taj prigovor je tokom večeri odbačen najpre u Senatu, a zatim i u Predstavničkom domu.

Međutim, posle haosa i nasilja u sredu, više republikanskih senatora je promenilo mišljenje, navodeći da se neće protiviti kongresnoj potvrdi pobede novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Članovi američke vlade razgovarali o mogućnosti zbacivanja Trampa s vlasti

Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti predsednika Donalda Trampa nakon što su njegovi pobornici upali u Kongres, prenosi nekoliko američkih medija.

Njihova rasprava vodila se oko 25. amandmana američkog ustava koji potpredsedniku i većini u vladi omogućava da predsednika proglasi „nesposobnim“ da obavlja svoj posao, prenose CNN, CBS i ABC.

CBS dodaje kako se taj zahtev još nije predao potpredsedniku Majku Pensu koji je na Tviteru „najstrože osudio“ nasilje na Kapitolu.

Na uklanjanje Trampa s vlasti, dve nedelje pre nego što u Belu kuću ulazi novoizabrani predsednik Džo Bajden, otvoreno poziva nekoliko izabranih zvaničnika i kolumnista većih medija, prenosi agencija AFP.

Sve demokrate u pravosudnom odboru američkog Predstavničkog doma poslali su pismo Pensu u kojem traže da aktivira 25. amandman „u interesu demokratije“.

Za njih je predsednik „mentalno bolestan i nesposoban da prihvati rezultate izbora 2020. godine“. Vašington post piše kako je predsednik odgovoran za podsticanje pobune te da je dokazao da „predstavlja ozbiljnu pretnju demokratiji“.

Rojters u četvrtak piše kako je nakon nasilja na Kapitolu, u koji su provalili Trampovi pobornici, ostavku dalo dvoje pomoćnika prve dame Melanije Tramp, a da o tome razmišlja još zaposlenih u Beloj kuće poput savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajena i njegovog zamjenika Metjua Potingera.

Četiri osobe preminule tokom protesta u Vašingtonu, Pens osudio nasilje

Policija Vašingtona objavila je da su četiri osobe preminule tokom sinoćnjeg upada Trampovih pristalica u Kongres. Zasad je uhapšeno 53 ljudi, njih 47 zbog kršenja odredbe o policijskom času.

Na Tviteru se oglasio američki potpredsednik Majk Pens.

„Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovde dogodilo i žalimo zbog gubitka života, kao i povreda koje su pretrpeli oni koji su branili Kapitol. Mirni protest je pravo svakog Amerikanca, ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerisati. Oni koji su uključeni u njega biće strogo sankcionisani u skladu sa zakonom“, poručio je Pens.

Tramp je u decembru prozvao na protest 6. januara

Haos u američkom Kongresu otkrio je da je predsednik Donald Tramp svoje pristalice nedeljama potpirivao lažnim optužbama o ukradenim izborima što je kulminiralo napadom na zgradu koja predstavlja američku demokratiju.

Tramp, koji odbija da prizna izborni poraz, više je puta svoje pobornike pozvao da dođu u Vašington na dan kad Predstavnički dom i Senat planiraju da potvrde pobedu Džo Bajdena.

“Statistički je nemoguće da smo izgubili izbore”, tvitovao je Donald Tramp 20. decembra. “Veliki protest u DC-ju 6. januara. Budite tamo, budite divlji!”.

Odazvali su se u hiljadama kako bi poslušali predsednika koji im je kazao da marširaju prema Kapitolu kako bi iskazali svoj gnev i pritisnuli predstavnike Kongresa da odbace rezultate.

Pozvao ih je da se “bore”.

“Nikad nećemo odustati, nikad nećemo priznati poraz”, vikao je Tramp i izazvao oduševljenje u gomili kad je demokratske pobede nazvao “eksplozijom sranja”.


Izvor: Agencije

 Džo Bajden, naslovna fotografija: Flickr