Samostalni sindikat poštanskih radnika obavestio je sve zaposlene u JP „Pošta Srbije“ o aktivnostima koje su se izdešavale prethodnih dana, a vezano za najavljeni protest radnika, koji će se održati 6. februara u 14 časova ispred sedišta Preduzeća u Takovskoj 2, a čiji su organizator.

Dana 28. januara, predstavnici Sindikata su bili pozvani na sastanak sa v.d. direktora Mirom Petrović, povodom najavljenog protesta.

Na održanom preliminarnom sastanku, od svih navedenih zateva, prestavnici Sindikata su dobili garancije samo za jednu tačku, a to je vraćanje isplate bolovanja obolelima od virusa COVID-19 na 100 odsto i zaposlenima u obaveznoj izolaciji na 75 odsto.

Za ostale navedene tačke, dobili su nezadovoljavajuće i nejasne odgovore, kao i nikakve garancije za ispunjenje istih.

Shodno tome, Sindikat je uputio konkretne zahteve predsedniku Republike Srbije, predsednici Vlade Republike Srbije, Nadzornom odboru Preduzeća i v.d. direktora Preduzeća, kojima su predočili tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze zaposleni u JP „Pošta Srbije“, o nedovoljnom broju izvršilaca na tehnološkim radnim mestima, kao i predloge za rešavanje istih.

Zahtevi Sindikata su sledeći:

  1. da se zarade zaposlenih u tehnologiji povećaju za minimum 10 odsto (zaposlenima sa neto primanjima nižim od 60.000 dinara), a ostalim zaposlenima sa primanjima iznad 60.000 dinara po 3 odsto, izuzev poslovodstva, jer smatraju da bi se tako smanjio raspon između najniže i najviše zarade u Preduzeću.

Takođe zahtevaju da se zaposlenima isplati zarada iz dobiti po usvajanju Završnog računa. Ukoliko dobiti nema, da se od Vlade Republike zahteva isplata jednokratne pomoći u visini od 45.000 dinara.

  1. da se naknada za odsustvo zaposlenima obolelim od COVID-19 obračunava u iznosu od 100 odsto, a za zaposlene u izolaciji 75 odsto, kao i da Preduzeće vrši dotaciju naknada na ime bolovanja koja padaju na teret RFZO za one kod kojih je potvđena bolest COVID-19.
  2. da se svi angažovani radnici po Ugovoru na određeno vreme, kojima je istekao ugovor od 24 meseca, koji sada rade na zamenskim ugovorima (bolovanje, godišnji odmor) prevedu na Ugovor na neodređeno vreme.
  3. Hitno postavljanje direktora JP „Pošta Srbije“

Sindikat obaveštava sve zaposlene da od zahteva niti hoće niti smeju odustati, kao i da će ovo biti samo prvi vid borbe za radnička prava i vraćanja dostojanstva radnicima.

Samostalni sindikat poštanskih radnika je u svom obaveštenju takođe pozvao SVE zaposlene i SVE sindikate da se priključe najavljenom protestu, okupe se u što većem broju i iskažu zajednički svoje nezadovoljstvo.

Ljudmila Janković Gubik (Slobodna reč)

Pošta Srbije, naslovna fotografija: plutonlogistics.com