Atila Mesaroš iz Bačkih Vinograda, odbornik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u skupštini grada Subotice, priznao je da je srušio objekat bivše Selevenjske čarde, gostionice u prirodnom rezervatu, izjavio je portalu Sabad Mađar So Ferenc Marton, vlasnik parcele.

Još uvek nije doneta nikakva odluka povodom ovog slučaja, ali se postavlja nekoliko pitanja, na koja za sada nema odgovora.

Kako je Marton rekao, objekat je na imenu njegove majke.

“Nije došlo do prevelikog pomaka, osim da je počinilac priznao da je srušio objekat, navodno zato, što su ga uznemiravali migranti. Nije baš jasno zapravo zašto mu je smetala čarda, koja se nalazi najmanje osam kilometara od njegovog prebivališta. Trenutno čekamo odluku građevinske inspekcije u Kanjiži. Nadležni su prošle nedelje posetili lokaciju gde su procenili teren, a sada čekamo neku vrstu uredbe o rušenju. Objekat se nažalost više ne može obnoviti, ali ja uprkos tome tražim njenu potpunu restauraciju”, kaže Marton.

Prema njegovim rečima, Atila Mesaroš iz Bačkih Vinograda mu je ponudio manju sumu novca, ali je Marton nije prihvatio i ne zna da li će se iz ovog slučaja izroditi spor.

Srušena Selevenjska čarda, foto: Facebook, Horgoš

“Uopšte mi nije jasno, zašto Javno preduzeće Palić – Ludaš, koje je odgovorno za ovu lokaciju, s obzirom da je reč o prirodnom rezervatu, nije uradilo ništa više, osim što su napravili zapisnik. Nije mi jasno ni to, zašto država ne deluje po službenoj dužnosti, jer se ovde dogodilo to, da je jedan stranac ušao na privatni posed i tamo srušio objekat. Ako u ovoj državi to može proći nekažnjeno, onda ne znam šta da kažem, smatra Marton.

Po Martonovom mišljenju, rušenje i uklanjanje ruševina, što je njihova dužnost, jer je u pitanju zaštićeno prirodno područje, koštaće najmanje 40.000 evra.

Selevenjska čarda je srušena poslednjih dana decembra bagerom. Nedelju dana kasnije, SVM u Horgošu je na ovo reagovao izjavom:

„Pre nekoliko dana smo se šokirali saznavši sa društvenih mreža o vandalizmu u Selevenjskoj šumi. Predsedništvo lokalne organizacije SVM-a u Horgošu osuđuje ovaj vandalski čin! Istovremeno skrećemo pažnju na činjenicu da je počinilac naneo štetu privatnoj svojini na privatnom posedu. Ovo ni na koji način ne smanjuje težinu ovog čina! Identiteti vlasnika i počinioca su poznati pravosudnim organima, i mi verujemo da se ova stvar od sada prvenstveno tiče njih i pravosuđa.

Istovremeno, izražavamo nadu, da će zgrada biti obnovljena u najkraćem mogućem roku o trošku počinioca! Verujemo u to, da će naša vlada, po završetku obnove urediti i pitanje migranata u Srbiji, te će vlasti preduzeti mere protiv neovlašćenog zauzimanja objekta na isti način, kao i protiv počinilaca vandalskih dela!”

Sabad Mađars So je pokušao da stupi u kontakt sa Mesarošem u vezi sa ovim slučajem, ali do objavljivanja ovog članka, u tome nisu uspeli.

Margareta Tomo (Sabad Mađar So)

Prevod sa mađarskog jezika: Ljudmila Janković Gubik

 Srušena Selevenjska čarda, naslovna fotografija: Facebook, Horgoš