Početkom aprila je predsednik države ne samo najavio, već i prezentovao dolazak državnog poklon – paketa za penzionere. Jer u poslednje vreme, sve dobre vesti i korisne informacije on lično prenosi ljudima preko televizije.

Od tada svaki penzioner nestrpljivo čeka da poštar njemu lično donese paket vitamina, cink i D3. Sada se ispostavilo da je krajnji rok za uručivanje početak juna, pa ko do sada nije dobio paket, ne treba da bude nestrpljiv. To smo znali, da je vrednost poklona od strane države skoro deset miliona evra, te toliko koštaju besplatni poklon paketi, ali smo od Ištvana Pastora, predsednika SVM-a i pokrajinskog parlamenta morali da čujemo, da u ovoj podeli paketa nema nikakve politike. Kao što je poznato, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je za RTV Vojvodina rekao da paketi sa vitaminima namenjeni penzionerima, a koje država kupuje od subotičke firme Goodwill Pharma, nemaju nikakve veze sa politikom. Na pitanje da li je šef firme dobio ovo zaduženje zbog dobrih odnosa sa Viktorom Orbanom ili Aleksandrom Vučićem, eventualno sa SVM-om, Pastor je odgovorio da nije njegov posao da odlučuje da li je razumno kupiti toliku količinu vitamina, ali on to ne doživljava kao političko pitanje.

-Poznajem gospodina Zoltana Tamaša i verujem da ga i predsednik poznaje, mislim da nikada nije upoznao gospodina Orbana, ali to nema nikakve veze sa politikom – rekao je predsednik SVM-a.

Pastor je podsetio da je donedavno kompanija Zoltana Tamaša upravljala sa više od 350 apoteka širom zemlje, da bi zatim započeli proizvodnju farmaceutskih proizvoda, i između ostalog i proizvodnju pomenutih vitamina.

Kada je potom stigla plastična kesa sa dodacima ishrani, odnosno sa kutijama vitamina, mogli smo da iskusimo, da grb republike sa krunom dominira na prednjoj strani kese, sa natpisom Republika Srbija. I na drugoj strani je jedna rečenica, koja glasi „Zato što mislimo na Vas.“ Međutim, pravi doživljaj je predstavljalo propratno pismo, u kojem državno Ministarstvo zdravlja, pod nazivom Prevencijom do boljeg zdravlja, želi da se zahvali penzionerima, primaocima vitaminskog paketa. Zahvalni tekst je pun fraza, praznih izraza, nekako srceparajućih, primitivno ulizivačkih, i pored trenutne pozicije, naglašava uzorno ponašanje, spremnost zemlje i naroda za žrtvovanje, podstičući potrebu za daljom saradnjom. No, i podstiče pažljivo proučavanje uputstava za upotrebu na kutijama vitaminskih dodataka. Na kraju priloženog pisma, ministarstvo se oprašta od primaoca paketa vitamina za jačanje imuniteta: „Budite zdravi, nemojmo se predati! Živela Srbija!“

Prema mojoj seljačkoj logici, ovo je koncentrisana politika. Ko tvrdi suprotno, zaslepljuje. Ne laže, samo ne govori istinu. Verovatno nije ni pročitao propratno pismo. Nije video kesu sa grbom. U suprotnom, ne bi mogao da govori o apolitičnoj akciji. Jer čak i slep vidi da je ovo vitaminski paket izdašno obogaćen politikom. Čak i onda ako nijednom drugom rukovodstvu u Evropi ili bilo gde na svetu nije palo na pamet da na ovaj način poveća otpornost na bolesti organizma starijih građana. Što je zapravo pohvalno, ali neka nas niko ne laže u lice: i to mi plaćamo. Ministarstvo je pakete vitamina kupilo novcem prikupljenim od naših poreza. Neka to kažu pošteno, iskreno, otvoreno. Mi građani, ionako nećemo pitati koliko je kome novca otišlo u džep od tih skoro deset miliona evra javnog novca. Radujemo se i tome, da smo uopšte živi.

Foto: Imre Tot