Zdravstveni timovi kompanije CureJoy, platforme za savete o zdravlju koja daje savete zasnovane na prirodnim i dokazanim disciplinama alternativne medicine, predlažu neke prirodne lekove koje možete naći kod kuće, da biste postali i ostali zdravi.

Srce i pritisak

Konzumiranje soka od nara je dobro za srce i veoma korisno za ljude koji pate od niskog krvnog pritiska.

Glog je takođe preporučen za jačanje srca i krvnih sudova, koristi se tinktura od ove biljke koju možete naći u svim malo bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Prirodni antacid

Jedan od prirodnih tretmana za suzbijanje gorušice je žvakanje nekoliko listova bosiljka nakon obroka. On ne deluje samo kao antacid, već i pomaže telu da apsorbuje hranu, sprečava refluks i stvaranje čireva.

Sisanje parčića karanfilića vam takođe može pomoći u smanjenju gorušice posle obroka.

Želudačni problemi

Ako ujutru progutate čen belog luka sa vodom svakodnevno, a na prazan stomak ujutru, možete se rešiti mnogih želudačnih i gastritičkih problema.

Glavobolja

Glavobolju izazvanu letnjim vrućinama možete lako rešiti konzumiranjem soka od lubenice. Samo jedna čaša dnevno čini čuda!

Kao efektivna u ublažavanju glavobolje, pokazala su se i etarska ulja, naročito nane i lavande. Koriste se tako što se par kapi nekog od ovih ulja utrlja na čelo ili slepoočnice. Ako ste osetljivi na prejake mirise, najbolje je da ih pre utrljavanja razblažite nekim neutralnim uljem.

Migrena

Ako ujutru pojedete jabuku na prazan stomak, možete ublažiti bol od migrene. Preporučljivo je da to radite nekoliko dana zaredom. Jedan od članova tima CureJoy, je kao dugogodišnji migrenski pacijent potvrdio da mu je ovaj prirodni lek najviše pomogao.

Kašalj, prehlada, upala grla

Pomešajte 2 kašičice meda sa jednakom količinom soka od đumbira. Ova smesa pomaže kod izbacivanja sluzi, olakšava prehladu, kašalj i upalu grla.

Očistite 6 urmi  i kuvajte ih u pola litre mleka na tihoj vatri 25 minuta. Pijte tri šolje ovog lekovitog napitka dnevno. Pokazao se kao vrhunsko sredstvo protiv suvog kašlja.

Ajurvedski lekovi su veoma zastupljeni kod onih koji radije pribegavaju prirodnim lekovima. Jedan od najpoznatijih sirupa protiv kašlja pravi se tako što se očisti i isecka šest srednjih glavica crnog luka. Sve to stavite u posudu i dodajte četiri kašike meda. Pokrijte i ostavite dva sata u vodenom kupatilu na laganoj vatri. Procedite i uzimajte po jednu kašiku svaka tri sata. Pomoći će vam kod upornog kašlja.

Upala grla? Najbolji lek za nju je grgljanje kurkume i soli. Pomešajte pola šolje tople vode, pola kašičice soli i četvrtinu kašičice kurkume. Posle grgljanja ovom mešavinom, nemojte piti i jesti najmanje pola sata, kako bi kurkuma i so odradili svoj posao ubijanja bakterija. Ovaj lek možete primenjivati onoliko često koliko vam je to potrebno tokom dana.

Loše varenje

Ako patite od hroničnog zatvora ili lošeg varenja, pojedite pre doručka pola šolje kuvane cvekle. Može vam u mnogome pomoći da rešite ovaj veoma neprijatan problem.

U Enciklopediji prirodnih lekova piše i to, da od velike pomoći kod ovih problema mogu biti matičnjak, gorka pomorandža, rusa, hmelj i hajdučka trava. Kao i promena načina ishrane, naravno. Više vlaknaste hrane i vode, a manje mesa i suhomesnatih proizvoda, trebalo bi da reši ovaj problem.

Problematična koža lica

Izrendajte ili na kolutove isecite krastavac. Osim što je blagotvoran za hidrataciju kože lica, veoma je koristan i u lečenju akni i mitesera.

Anemija

Jednostavan prirodni lek za anemiju ili nedostatak gvožđa dobijate ako izmešate 3 – 4 meke urme sa mlekom i dodate malo gija u njega (gi je u principu jedna vrsta pročišćenog putera i smatra se esencijalnom superhranom, a tome u prilog govore i mnoga lekovita svojstva koja poseduje, prim. aut.)

Podočnjaci

Paradajz pasta je verovali ili ne, jedan od najefikasnijih lekova za podočnjake, koji lako možete napraviti kod kuće. Uzmite jedan ili dva sveža paradajza, jednu kašiku limunovog soka, prstohvat brašna i isto toliko kurkume u prahu. Mešajte sastojke dok ne postanu gusta pasta, te ih nanesite veoma nežno oko očiju. Isperite čistom vodom posle najviše 20 minuta. Ponavljanje ovog postupka dva ili tri puta nedeljno učiniće kožu oko očiju svetlijom, kao i nestanak tamnih kolutova oko očiju.

Upala uha

Kap soka od belog luka može vam pomoći pri ublažavanju bola zbog upale uha.

Američka akademija za pedijatriju takođe ističe da stavljanje nekoliko toplih kapi maslinovog ulja u uho ima protivupalno dejstvo koje umanjuje bol.

Neprijatan telesni miris

Mešavina sode bikarbone i limunovog soka nanešena ispod pazuha može poprilično da smanji neprijatan telesni miris. Uostalom, u mnogim prirodnim dezodoransima se koristi upravo soda bikarbona i neko eterično ulje.

Nadimanje i gasovi u stomaku

Žvakanje listova komorača, ako mu podnosite ukus, može biti veoma efikasno kod nadimanja i gasova u stomaku.

Ako vam je stomak nadut i imate gasove često, pokušajte i sledeći prirodni lek: pomešajte dve kašike jabukovog sirćeta u čaši vrele vode i pijte svakog dana.

Za zdrav stomak – limun

Mnogi ne znaju da se limun, iako je kiseo, u našem telu pretvara u bazu i alkalizuje organizam, što brzo i lako može da izbalansira pH vrednost u našem organizmu. Ovo je posebno delotvorno ako jedete dosta mesa i mlečnih proizvoda, kako piše na sajtu fakulteti.edukacija.rs. Kao što znamo, preterana kiselost organizma je uzrok mnogim bolestima. Limun je takođe jedan od najbogatijih izvora vitamina C, a sadrži i vitamin B, riboflavin, fosfor, magnezijom i kalcijum. Eto još jednog razloga da počnete dan čašom limunovog soka sa toplom vodom. Između ostalog može pomoći i uklanjanju otpada u vašem sistemu i poslužiti kao tonik za jetru. Dnevni unos limunske vode ima više zdravstvenih blagodeti, među kojima su i to što održava stomak zdravim, deluje kao lek za mučninu, gorušicu, probavne smetnje, visok krvni pritisak, stres i depresiju.

Mamurluk

Svakom se desi da ponekad malo više popije. Mamurluk je veoma neprijatna nuspojava bančenja od prethodne noći. Olakšanje vam može pružiti mlečni šejk od banane sa medom. Hladno mleko umiruje sluznicu želuca, a banane sa medom povećavaju nivo šećera u krvi.

Kapsaicin za mnoge boljke

I na kraju, ne treba zaboraviti ni upotrebu ljutih papričica kao lekovitog sastojka. Kako piše healthline.com, aktivna komponenta ljutih papričica, kapsaicin, ima veoma dugu tradiciju u narodnoj medicini, a sve više se prihvata i van homeopatije. Čili na primer ima antiupalna svojstva, s obzirom da kapsaicin snažno blokira supstancu P koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Najnovija istraživanja pokazuju da čili može delotvorno da smanji bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom. Ljute papričice takođe smanjuju i nivo holesterola u krvi i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Takođe podstiče i probavu, pa ako volite i podnosite ljuto, eto svih razloga da navalite.

I sve ovo naravno, ne može da zameni medikamentnu terapiju, te ne treba pobacati lekove, ako ih pijete, ali može vam pomoći da ublažite neke tegobe. Ništa ne košta da probate, a da šteti, ne može.

I ne zaboravite: u današnjem svetu, kada nas stres vreba iza svakog ćoška, najvažnije je sačuvati mir u duši. Ali o tome, nekom drugom prilikom.

Foto: healthline.com