Ko je taj ludak koji može povući paralelu između drastičnog poskupljenja tehničkog pregleda i obustavljene turneje Salašarskog pozorišta? Ponizno izjavljujem, ne mora se dugo razmišljati, ja sam vaš čovek.

Pošto država nije izvršila zadatak koji joj je poveren od 2018. godine, odnosno, nije odredila zvaničnu cenu tehničkog pregleda, ali je u međuvremenu, pod etiketom nabavke sredstava, prisilila firme koje vrše tehničke preglede da naprave značajne dodatne troškove, pa su ove firme odlučile da podignu cenu za 70 posto početkom jula, što trenutno košta oko 50 – 60 evra. Tako se Srbija smesta našla na prvom mestu u regionu u ovoj oblasti, što znači da je u ovoj državi tehnički pregled najskuplji. Nije sporedno ni to, što je reč o jednom polučasovnom poslu, što znači da je satnica 100 evra, jer se dva automobila mogu pregledati za šezdeset minuta. Poređena radi, samo da napomenem, da većina zvaničnih servisera u Srbiji naplaćuje između 20 i 30 evra po satu…

Što se tiče zabrane turneje Salašarskog pozorišta, jer uzalud neki pokušavaju to da poreknu time, da je predsednik Mađarskog nacionalnog saveta nije ni napisao svoje ime na kraju obaveštenja (predsednik MNS-a – toliko je pisalo umesto potpisa, a isto su poslali samo nekolicini odabranih medija, ali na spisku nije bilo javnog servisa Radio – televizije Vojvodine na primer), „samo“ je zamolio trupu da obustavi turneju, ali je vođa trupe Danijel Gomboš u jednom intervjuu objasnio da su molba i zabrana u ovom slučaju jedno te isto, jer kako je rekao, nije moguće odneti predstavu tamo gde se ne prima, nije moguće koristiti javni prostor bez saglasnosti sela ili grada. Predsednik MNS-a je uspeo da formira mišljenje o predstavi a da je nije ni pogledao, a i predsednik SVM-a je isto tako bio užasnut pišanjem na sceni, a da nije pogledao predstavu, jer bi inače sigurno pomenuo da je mokrenje obavljeno uz pomoć flaše soda vode. U međuvremenu, jedan čitalac se u našoj redakciji interesovao da li će od sledeće nedelje zabraniti nedeljnik Het Nap, koji iz nedelje u nedelju objavljuje fotografiju gole žene. Ohrabrili smo ga da ovo pitanje postavi osnivaču, koji nije niko drugi do Mađarski nacionalni savet.

Oba slučaja, naime povećanje cene tehničkog pregleda i obustavljena turneja Salašarskog pozorišta, takođe dobro pokazuju koliko je visok prag tolerancije ljudi: vlasnici automobila su skoro bez reči primili k znanju novonastalu situaciju, što znači da moraju još dublje posegnuti u džep prilikom registracije automobila. Isto to su uradili i čelnici naselja u kojima je Salašarsko pozorište trebalo da nastupi posle 27. jula: bez glasa su primili k znanju uputstvo sa više instance. Kao što su i zabranjene knjige uvek bile popularne, isto je i sa zabranjenom predstavom: ljudi i iz inata odlaze u Kavilo, gde svako veče igraju predstavu.

Na izborima sledeće godine, biće zanimljivo posmatrati da li će ljudima na glasačkom mestu pasti na pamet, da zbog državnog vrha moraju da plate firmama tri hiljade više za tehnički pregled, ili to, da su ih vođe zajednice – iz ko zna kojih stvarnih razloga – marginalizovali i umesto njih odlučili šta da misle o predstavi Salašarskog pozorišta 2021. godine.

Foto: szinhaz.online