Da i od luđeg ima luđe i da nismo jedina ozbiljno nepotistička država u okruženju, dokazuje i sledeći primer.

Naime, kako javlja portal vijesti.me, istražni sudija Radomir Ivanović je odlučio da ne odredi pritvor Budimiru (66) i Marini (27) Krstović, koji su osumnjičeni za šverc 1400 (da, dobro ste pročitali, hiljadu i četiri stotine) kilograma kokaina. Oni su uhapšeni nakon rekordne zaplene kokaina u Crnoj Gori, u njihovom skladištu u zetskom selu Mojanovići.

Ivanović je za RTCG povodom ovog slučaja izjavio da jeste u kumovskim odnosima sa Krstovićima, ali da nije pristrasno postupio kada ih je pustio na slobodu, kako je naglasio.

Isti sudija je 28. avgusta ove godine odbio predlog više državne tužiteljke Tanje Božović da odredi pritvor od 30 dana Budimiru i Marini Krstović. Oni su pred Ivanovićem, njihovim kumom, tvrdili da nemaju veze sa kokainom pronađenim u njihovom hangaru. Kum im je izrekao neke čudne mere za 1400 kila, kao što su zabrana napuštanja mesta stanovanja, oduzimanje pasoša i obavezno javljanje policiji.

Sudija Ivanović objasnio je da je u kumovskim odnosima sa bratom uhapšenog Krstovića.

”To je brat Budimira Krstovića. Jesam prijatelj i imamo neke odnose koji se mogu dovesti u vezu s tim. On je bio svjedok na krštenju mog sina prije nekih 30 godina. Ali za mene to nije sumnja u moje pristrasno postupanje. Ja uopšte nijesam pristrasno postupao”, rekao je Ivanović za RTCG.

Ivanović je dalje istakao i svoju ulogu u aktivnostima koje su prethodile zapleni kokaina, istakavši da je „naredio da se izvrši pretres njihovih poslovnih prostorija”.

„A i prije toga sam bio vezan za neke radnje koje su dovele do pretresa i otkrivanja te količine kokaina od tonu i 400 kilograma. Smatram da se mjera pritvora određuje izuzetno, ali sam umjesto pritvora odredio mjere nadzora tako što sam im oduzeo putne isprave, tako što sam im zabranio da napuste mjesto boravišta… I da se svakomjesečno javljaju Upravi policije. To je za mene adekvatna mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenih u daljem toku vođenja krivičnog postupka protiv njih”.

Mera pritvora se određuje izuzetno? Tačno, u zakonu i stoji da je to najrestriktivnija mera od svih predviđenih mera, ali isto tako stoji i da se može odrediti kada postoje okolnosti da će okrivljeni uništiti, sakriti i falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela ili će ometati postupak uticajem na svedoke.

Ali sve to pada u vodu kada su u pitanju kumovski odnosi. Nema tu, kum je kum, makar našao kod vas skoro tonu i po kokaina. Osim toga, kumovi su izjavili da nemaju nikakve veze sa tim. Pa kumovi su pobogu, kako neće kum kumu na reč verovati. Kakve veze ima što je jedan istražni sudija a drugi okrivljen za ozbiljno nedelo.

Da vidimo kako je došlo do cele ove kumovske gungule…

“…Uprava carina pomogla je inspektorima SBPK u akciji zapljene kokaina. Nakon što su inspektori sa njima podijelili operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora – da će u Luku Bar stići kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina, napravljena je zajednička strategija. Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih “zažmurili”, iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nijesu banane, a sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu. Pošiljka je “propuštena” i prilikom skeniranja u Podgorici, a carinici u dogovoru s policijom nijesu detaljno pregledali i istovarili robu smještenu u hladnjači registarskih oznaka PG-353GA. Šverceri su upali u zamku – vozač kamiona drogu je odvezao u magacin Krstovića, u zetskom selu Mojanovići, gdje je i oduzeta…” – piše dalje portal vijesti.me.

Dobro, koliko je iz ovoga jasno, oni su maltene uhvaćeni na delu. Verovatno će se braniti time da im je neko jadnima podmetnuo kokain među banane. Kad malo bolje razmislim, možda odatle potiče i izraz banana – država.

Pa ovo je da umreš od smeha, sve skupa.

Da se podsetimo, u Crnoj Gori su pre nekoliko meseci, posle jedne akcije policije, odlukom istražnog sudije na slobodu pušteni Slobodan Kašćelan i nekoliko osumnjičenih članova kavačkog klana.

Kako je povodom pomenutog slučaja izjavio Dritan Abazović, odluka Ivanovića je samo još jedan pokušaj obesmišljavanja pravde, ali bezbedonosne institucije neće odustati od obračuna sa organizovanim kriminalom, kao i da su Crnoj Gori hitno potrebne promene u tužilačkoj i sudskoj vlasti.

Napomenuo je i da „nema kompletiranja pravde dok makar jedan tužilac i jedan sudija ne odu u zatvor”.

Kanda ne bi bilo loše ni kod nas malo ovakvih likova. Jer, ko zna koliko kumova kod nas sedi. Ovde se i onako ništa ne rešava, samo se praši, baca se pesak u oči i pažnja sklanja sa važnih i ozbiljnih stvari.

E, sad, ko je uopšte Budimir Krstović?

Kako piše Insajder, Krstović je inače u poslovnim krugovima poznat po nadimku Budo Banana. Nadimak je dobio upravo zbog biznisa sa uvozom banana. U ovom poslu je još od devedesetih godina. Mediji su 2001. godine izvještavali o otmici njegovog brata Dušana, koji je bio kidnapovan ispred novosadskog hotela „Džet set“. Za njegov otkup otmičari su tražili tri i po miliona maraka, ali je policija poslije četiri dana uspela da ga oslobodi.

Prema istraživanju Insajdera, do 2019. godine Krstović je bio izvršni direktor podgoričke firme „San Francisko“ koja je sada u stečaju, a registrovana je za uvoz voća i povrća. Zanimljivo je, kako piše Insajder, da je Krstović povezan sa firmom „Fruit World“, koja je registrovana u Novoj Pazovi, a kao osnovna delatnost navodi se trgovina voćem i povrćem. Na zgradi firme koja se nalazi u Novoj Pazovi istaknuta su oba naziva firmi – i „San Francisko“ i „Fruit World“, piše Insajder.

Interesantno. Izgleda da je zeznut taj posao sa bananama, svašta može da vam se desi. A tik uz Crnu Goru, u Srbiji, isto se svašta dešava.

Kod nas mogu i ratni zločinci da žive mirno, čak i da otvaraju kancelarije, fondacije, verovatno šta god im padne na pamet. Nekadašnji koljači mirno rade, neki čak i u državnoj službi, pa možda kumovske veze i nisu naš najveći problem.

Nisu đavola. Poltronizam, nepotizam i kompetitivni autoritarizam su odavno zavladali ovom državom. Mada ovo potonje preti da ostane bez prideva koji mu prethodi. Uskoro nećemo moći ni da prdnemo bez odgovarajuće partijske knjižice, kako stoje stvari.

I šta bi sa Jovanjicom? Tamo je otkriveno 649 kilograma osušene marihuane i sitnurija od malo manje od četiri tone sirovih biljaka. I tada još je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio da je „Jovanjica” paradržavna operacija u koju su bili uključeni delovi bezbedonosnih struktura. Mora da je i tamo neki kum bio upetljan. Neki sigurno jeste, možda i onaj iz čuvenog filma.

Aleksić je za Danas u tadašnjoj izjavi istakao da su uhapšene osobe u slučaju Jovanjica pijuni i da tek treba da se otkriju istinski nalogodavci cele operacije. Pa ima u tome logike.

Međutim, imaćemo mi sad mnogo gore probleme, jer smo letos bili mnogo nevaljali. Išli smo na kojekakve žurke, festivale, jeste da nismo sami to izmislili, neko je to dozvolio, ali svakako ćemo mi biti krivi.

Mada, možda još imamo neke šanse, jer je predsednik Vučić sa sve sinom Danilom otišao za vikend u Kosjerić na ispraćaj u vojsku sina glavnog i odgovornog urednika lista Informer. Sa njim su išli i Drobnjak i Antić. Kakve maske i budalaštine. Tako da možda još imamo neke šanse da počnemo da živimo normalno. Mislim, sa koronom još imamo neke šanse.

Sa ovima, teško.

P.S. Do zaključenja ovog članka, došlo je do preinačenja pomenute odluke. Naime, Veće Višeg suda u Podgorici je preinačilo odluku istražnog sudije Radomira Ivanovića i odredilo pritvor Budimiru i Marini Krstović, osumnjičenima za šverc 1400 kilograma kokaina, saopšteno je iz Višeg suda, a prenosi Danas. Možda ipak još nije sve izgubljeno, te je pravda spora, ali dostižna i dalje.

Foto: vijesti.me