Ako neko ne voli iznenađenja i smiruju ga stvari koje se stalno ponavljaju, daju mu osećaj sigurnosti, onda je za njega Srbija idealna država, s obzirom da nema školske godine koja ne počinje tako što predstavnici mađarskih interesa ne objave koji udžbenik na mađarskom jeziku nije završen na vreme. Da bi mogli uneti malo raznolikosti u živote građana, ovoga puta nije bilo moguće svaliti kašnjenje na prevod koji oduzima mnogo vremena, jer u slučaju osmaka, i učenika prve i druge godine srednje škole čitanka, vežbanka i udžbenik iz mađarskog jezika i književnosti nisu završeni na vreme, a prema obećanjima, na ova izdanja će morati da se čeka do oktobra.

Državni sekretar za obrazovanje je 25. avgusta izjavio, da će oni učenici, koji se vrate kući sa letovanja posle datuma koji se nalazi na izjavi, deset dana neće moći da idu u školu. Međutim, uredba koju je potpisao ministar prosvete, a na kojoj datira 27. avgust, ne sadrži ovu odredbu.

U mnogim naseljima, roditelji su nekoliko dana pre početka školske godine saznali koliko će biti razreda, ko će biti učiteljica ili učitelj sedmogodišnjim učenicima, da li će ići u isti razred sa svojim drugom, drugaricom. Nejasno je zašto nadležni ne obaveštavaju roditelje, prema kom zahtevu se odlaže obaveštavanje o sastavu razreda, kao i kada će doći do odluke, na šta može da se računa.

I uprkos navedenim problemima, roditelji bi pred svojim detetom trebali da se ponašaju tako, ako je to moguće, da mališan koji kreće u prvi razred što je moguće manje oseti od svega ovoga, i da svoje detence tako odvede u školu, da kasnije i samo, sa pouzdanjem krene istim tim putem. A roditelj i dobro čini, jer je škola institucija u kojoj decu treba naučiti logičkom i kritičkom razmišljanju, da se ne dogodi situacija da godinama kasnije, kada pročita neke novinske članke, koji se uklapaju u plaćeno oglašavanje i pogleda vesti koje su sastavili mediji bliski vlastima – na kraju ostavljajući po strani sopstveno iskustvo – samog sebe uveri: sve je u najboljem redu, školska godina nikada nije počela ovako organizovano.

Foto: danas.rs