U više naselja u Vojvodini, lokalni partner Fides-a, Savez vojvođanskih Mađara, to jest njegovi aktivisti, uručuju glasačke listiće za mađarske parlamentarne izbore i republički referendum koji će se održati 3. aprila ove godine – piše Sabad Mađar So.

Oni su dobili više poruka o tome, da u nekim naseljima aktivisti ni ne uručuju glasačke listiće, već preko Mesendžera obaveštavaju glasače da dođu u lokalnu kancelariju i da tamo glasaju.

Zvanično nije poznato kako su glasački listići stigli do aktivista pomenute stranke, jer je u nadležnosti Pošte Srbija da iste dostavi. Ovo je vojvođanskom listu potvrdila i Nacionalna izborna komisija. „Mađarska pošta sarađuje sa srpskim pružaocem poštanskih usluga u skladu sa okvirom i važećim propisima Svetske poštanske asocijacije“ – navodi se u pismu.

I to su napisali da su pošiljke prošlog petka već stigle u nekoliko srpskih naselja. Ovo je zbog toga zanimljivo, jer je Sabad Mađar So od poštanskih službenika saznao, da u lokalne pošte nije stigao paket sa glasačkim listićima.

Prema informacijama lista, subotičko udruženje Concordia Minoritatis Hungaricae moglo je potpisati ugovor sa Poštom Srbije za dostavu glasačkih listića.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, rekao je na konferenciji za novinare prošle nedelje da su saznali da je pošta zatražila spoljnju pomoć za dostavu koverata, te da je preporučeno udruženje Concordia Minoritatis Hungaricae. Osnivačka prava CMH, osnovanog 2001. godine, preneta su na Mađarski nacionalni savet, koji su, kako se navodi u članku najviše uključeni u raspodelu subvencija iz Mađarske u poslednje dve decenije. Među pristalicama CMH su i kabinet premijera, Ministarstvo ljudskih resursa, Mađarski nacionalni savet, Generalni konzulat Mađarske u Subotici i Fondacija Gabor Betlen.

Pošta Srbije za sada nije poslala reakciju Sabad Mađar So-u, da li je zaista zaključen ugovor sa CMH.

U Srbiji je 2018. godine pismenim putem glasalo 36 163 ljudi.

Glasački listići (Foto: szmsz.press)