Čuvši gornji sklop reči, svima u regionu skoro bez izuzetka padnu na pamet srpsko-mađarski odnosi, jer u svakom slučaju, kada političari pominju dobrosusedske odnose, neizostavni deo rečenice je naglašavanje određivanja nivoa toga i ponavljanje istog do dosade.

Ovom istorijskom vrhuncu je pozavidela i forinta, koja je u jednom trenutku bila na istorijskom vrhuncu, jer je za jedan evro trebalo platiti više od četiri stotine forinti. Sve se to dogodilo 7. marta kada je i u Beogradu oboren jedan svestski rekord, istina da nije izazvao nikakve značajnije pomake u srpskoj privredi, jer se dogodilo samo toliko da je švedski državljanin Armand Duplantis oborio svetski rekord u skoku s motkom u dvorani, a koji sada iznosi 619 centimetara.

Osam dana posle navedenih događaja, 15. marta, u Budimpešti je dokazano da mađarski narod nikada nije bio tako podeljen kao sada. Dva tabora – jedan je vlast, a drugi opozicija, radikalno različiti govori, koji su u pozadinu gurnuli obeležavanje Martovske revolucije na doličan način. Retorika mađarske vlasti zasnovana na dugogodišnjoj ksenofobiji, zastrašivanju i stalnoj potrazi za neprijateljima  urodila je plodom, a podela unutar nacije je dostigla svoj istorijski vrhunac.

Baš mi je pre nekoliko dana u ruke dospeo jedan deo stripa Asteriks, rađen po raskošnom prevodu Lasla Kopeckog, objavljenog u Novom Sadu, a pod nazivom Podeljeno selo. Poenta priče je da je malo galsko naselje podeljeno džinovskim rovom, nemoguće je preći sa leve strane ulice na desnu, i obrnuto. Na jednoj strani vlada Levakofiks, a na drugoj Šuvakofiks.

-Kupuju čak i glasove dojenčadi. Podmite ih. Taj izdajnik Šuvakofiks proguta svaki glas – kaže Levakofiks, dok na drugoj strani Šuvakofiks veli ovako:

-Svemu je uzrok Levakofiks. Obećao je med i mleko, jezero na vrhu brda, a lakoverni glasači su progutali priču o uspehu, kao slepac pertle umesto rezanaca za supu.

Kao da slušamo vlast i opoziciju u Mađarskoj/Srbiji pre četrdeset godina… I znate kako se priča završava? Dva tabora, zajedno sa Asteriksom, Obeliksom i Panoramiksom – udružila su snage, jer su se suočili sa zajedničkim neprijateljem u vidu Rimljana, a koga su mogli da pobede samo zajedno, pa je na mesto dvojice vladara došao jedan mlađani.

Kako stvari stoje, Mađari (i u Vojvodini) moraju da sačekaju dok ne dođe jedan takav neprijatelj koji će ih primorati da se ujedine, jer vlastodršci već dosta dugo primenjuju princip ko nije sa nama – protiv nas je.

Asteriks i Obeliks (Foto: pngitem.com)