Nekoliko dana uoči beogradskog mitinga pod nazivom „Srbija nade“ u organizaciji Srpske napredne stranke, Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, potvrdila je televiziji N1, da će mitingu prisustvovati i predsednik, funkcioneri i simpatizeri SVM-a, ali je demantovala pisanje štampe da će članovi stranke biti u obavezi da učestvuju na pomenutom mitingu.

Na mitingu 26. maja, prema procenama najmerodavnijih analitičara, učestvovalo je 60 000 ljudi, koji su iz cele zemlje prevezeni u srpsku prestonicu da aplaudiraju i podrže Aleksandra Vučića, koji je na tom događaju najavio da će podneti ostavku na mesto predsednika stranke, što je sutradan i učinio.

Prema informacijama Sabad Mađar So-a, SVM je na miting poslao ljude iz Subotice, Sente i Bečeja, ali je izuzetno interesantno da niko od njih nije osetio potrebu da podeli video ili neke fotografije o tome kako je odlična atmosfera, bilo u autobusu ili ispred Skupštine i da napiše nekoliko redaka o tome koliko je važno da se na svim nivoima podrži koalicioni partner Srpska napredna stranka i predsednik države Aleksandar Vučić.

U petak popodne je na zvaničnoj stranici stranke podeljena objava Elvire Kovač, koja je u to vreme boravila u Rigi u Letoniji, na sastanku Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Posle toga do nedelje ujutro nisu objavljivane ni vesti ni slike, a onda je usledila foto reportaža o Vojvođanskom galopu. Zatim su ponovo usledili trenuci Elvire Kovač, koja je otvorila događaj Mužljanska svadba, koji sada već 18. put organizuje Udruženje čuvara tradicije REMUS, da bi uz pomoć 64 fotografije izvestila da su „sa Anamarijom Pinter, pokrajinskom predstavnicom SVM-a i Erikom Kabok, članicom Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta formirale stručni žiri, koji je ocenjivao razne verzije tradicionalnog mađarskog jela čikoš tokanj, ali je dodelio i posebne nagrade u kategorijama najlepše prezentacije, najčistijeg i najtradicionalnijeg šatora.“

Još je čudniji ovakav odnos SVM-a prema mitingu u Beogradu, na kom je na srpskom jeziku govorio čak i Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, ali ni njegovu objavu stranka nije podelila na Fejsbuku, jedino je Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu Fides-a i SVM-a smatrao za shodno da to uradi.

Još se ne zna šta može biti razlog što je učešće SVM-a na skupu u petak bilo tako tajnovito, i da se članovi stranke ponašaju kao da nisu ni išli na „beogradski izlet“.

Elvira Kovač i Balint Pastor (Foto: szmsz.press)