Na osnovu jednog od prethodnih članaka, organizovanje svadbe 2022. godine koštalo je 15 000 evra. Od tada se više stvari promenilo, posebno u pogledu cena. Ali šta čini pravu vojvođansku svadbu? Orkestar? Majstor svadbene ceremonije? Mesna supa? Pitali smo pružaoce usluga o ovoj sezoni, kao i o cenama, jer – iako je broj Mađara sve manji – svadbi još uvek ima napretek.
Sezona venčanja u Vojvodini počinje u aprilu i traje do novembra, a posle korona virusa svadbe se više ne održavaju samo subotom, neki se venčavaju i petkom ili nedeljom. Prema rečima orkestra Čantaveri Ifik (Čantavirski momci, prim.prev.) korona virus je bio težak sa ugostiteljsku industriju, uključujući i sektor venčanja, ali sada se sve vratilo u normalu.
-Od 2022. godine sve već funkcioniše normalno, a od tada je skoro svaka subota nam je rezervisana. Sezona venčanja kod nas počinje krajem aprila i traje do novembra. Naša cena se nije promenila za ovu godinu, oni koji su rezervisali prošle godine su to uradili po staroj ceni. Trenutno je naš honorar prosečan, sličan honorarima drugih orkestara, međutim, mi ne postavljamo vremensko ograničenje što se tiče svirke, a pošto je u Čantaviru uobičajeno da svadbenu povorku prati orkestar, to radimo bez dodatnih troškova. Sledeće godine ćemo međutim, biti prinuđeni da podignemo honorar – izjavili su nam dvojica muzičara iz orkestra, Deneš Gombiš i Robert Horvat Kavai. Takođe su nam objasnili i to, da dužina svadbe zavisi od sale, jer kao rezultat korona virusa, svatovima često ne dozvoljavaju da se zabavljaju do zore.
I iskustvo drugih orkestara je slično. Tornjoši Živanjok ( Tornjoški bećari, prim.prev.) su napomenuli da je retkost da orkestar radi u značajno drugačijem cenovnom rangu od svojih kolega. Oni na primer vezuju svoju uslugu za vremensko ograničenje.
-Ove godine radimo skoro punim kapacitetom u glavnoj sezoni, a osim na svadbama, sviramo i na drugim događajima. Rezervacije za sledeću godinu su već u punom jeku – rekao je za naš list orkestar koji je kao trio počeo pre dvadesetak godina, a sada rade kao šestorka.
-Honorar za datu sezonu određujemo na način da članovi za mesec dana mogu da ostvare prosečnu zaradu u Srbiji. Pošto pored prihoda imamo i rashode, bićemo prinuđeni da podignemo cenu, pošto se inflacija pokazuje u svemu. Zato smo se odlučili za poskupljenje od 20 posto za sledeću godinu – objasnili su.
Dodali su i da su primetili da se na svadbama nešto promenilo od korona virusa, ljudi dolaze drugačijeg raspoloženja, očigledno u velikom broju slučajeva sa sobom donose i svakodnevne brige.
Ovaj orkestar se sa parom konsultuje o tome kakvu svadbu zamišljaju, jer im je važna dobra atmosfera i ples, a ako mladi par ne počne da pleše i zabavlja se sa bliskim prijateljima, možda onda oni nisu odgovarajući ansambl za njih.
Ovekovečivanje trenutka
Tim fotografa i snimatelja su takođe važan element jedne svadbe, jer bi mladi par voleo da neko ovekoveči veliki dan. Fotografisanje i video snimanje zavisi i od toga koliko fotografa i snimatelja želimo za veliki dan, kada da bude kreativno fotografisanje i da li želimo da neko snimi čak i minute pripreme. Noćna priprema fotografija je posebno popularna na vojvođanskim svadbama, jer na taj način i svatovi mogu da ponesu uspomene.
Teodora Balaša iz Čantavira se već 9 godina bavi fotografisanjem venčanja, a njena usluga ima dve jedinstvene karakteristike. Ne samo da štampa fotografije na licu mesta, već je moguće iznajmiti i foto ogledalo, koje takođe odmah štampa slike. Na njenom sajtu možete se informisati o ceni usluge u tri različita paketa: skala cena u Vojvodini i Mađarskoj je drugačija, ali se kreće između 300 i 600 evra. Dora kaže da su manja venčanja sve češća.
-Ja radim sa tri paketa, ali cena u velikoj meri zavisi od toga šta mladi par želi. Odlučila sam da ove godine ne dižem cene, ali sam napravila neke korekcije u sastavu paketa. Moj kalendar je trenutno umereno pun. Ne prihvatam toliko venčanja da bih radila svaki vikend, jer na ovaj način mogu da uživam i da ne izgorim brzo. Za mene se tu radi i o strasti, a ne samo o novcu. Sve više ljudi se bavi fotografisanjem događaja, što nam otežava posao, jer ima onih koji to ne rade profesionalno, nego kao početnici, što se odražava i na kvalitet – otkrila nam je Teodora Balaša, koja je takođe naglasila da ako insistiramo na nekom fotografu, vredi ga što pre rezervisati za veliki dan.
Endrea Kečkeša iz Subotice, koji se bavi fotografisanjem venčanja od 2009. godine, pitali smo kakva su njegova iskustva u ovogodišnjoj sezoni venčanja.
-Ova sezona je znatno slabija u odnosu na prošlu, jer je 2022. godine bilo dosta venčanja, posle korona virusa. U odnosu na prošlu godinu, popunjenost je trenutno 60-70 posto. Već ima rezervacija za sledeću godinu, nadam se da će i ova sezona biti slična. Trenutne brojke su možda slične periodu pre korona virusa.
-Fotografi i snimatelji iz Mađarske, Hrvatske ili Transilvanije mogu da naplate i do 2-3 puta više od onih iz Vojvodine, ali je tamo ekonomska situacija drugačija. Naš prosek je između 300 i 600 evra. Ne planiram značajno poskupljenje za sledeću godinu, a ako ga i bude, procenjujem da će biti 50 evra – rekao je fotograf našem listu i naglasio da je obeležje dobrog pružaoca usluga to što i na manjoj svadbi ili događaju obavlja isto tako precizan posao kao i na većem događaju.
-U inostranstvu su fotografi i snimatelji za istu uslugu više plaćeni. I u ovom poslu možete da pregorite, a ako neko ne voli da ga radi samo fotografiše za novac, onda to može uticati na kvalitet posla. Tu se ne radi samo o novcu, morate biti potpuno prisutni iz vikenda u vikend. A ako neko radi kvalitetno, onda se to samo po sebi isplati – naglasio je Endre Kečkeš.
Mesto, ceremonija i večera
Bitne su i sala i večera. Trenutno najveće poskupljenje pogađa restorane. Raspitali smo se za cene svadbene sale Napšugar ( Sunčev zrak, prim. prev.) na salašu Tandari u Martonošu.
Kako su nam rekli, rezervisani su do novembra, čak i kako se događaji održavaju i petkom i nedeljom. Ove godine imaju 38 venčanja.
-Mnogo je parova koji rade u inostranstvu i dolaze kući da održe svadbu, tako da je ceo vikend rezervisan, a ne samo subote. Imamo pad broja ljudi, u smislu da smo ranije imali svadbe od 130-150 zvanica, a ove godine su to više svadbe od po 100-120 zvanica. Trenutno u ponudi imamo sedam paketa od 38 do 49 evra, sa kompletnom hranom i pićem, međutim ako mladi par nešto ne želi ili želi da donese sa nekog drugog mesta, takođe se snižava cena. Mi ne planiramo poskupljenje za sledeću godinu, ali to ćemo znati kada budemo pripremali januarski obračun, jer ćemo tada videti kakav uticaj ima na nas inflacija. Već imamo 15 rezervacija za 2024. godinu – saznali smo od vlasnika salaša, Lasloa Tandarija.
Cene se mogu pogledati i na sajtu sale Balint u Subotici, gde iste počinju od 32 evra.
Slatkiši i torte su takođe deo jedne svadbe, a Red Velvet u Čantaviru je takođe veoma popularan u ovom delu Vojvodine. Kako smo saznali, ove godine parovi traže lakše ukuse.
-Svaki vikend nam je rezervisan, ponekad imamo čak i dve svadbe. Nakon pandemije, broj svadbi se povećao. Cena svadbene torte u mnogome zavisi od toga koji je ukus u pitanju, to jest, od čega je torta, kao i kako je ukrašena, ali i od toga za koliko ljudi je napravljena. Pravimo 12 vrsta sitnih kolača, kilogram košta 110 dinara, to možemo da održavamo. Računamo 200 grama kolača po osobi, a torte obično dajemo na parče, u proseku koštaju 1,8 evra. Međutim, ako sledeće godine cene sirovina porastu i mi ćemo biti prinuđeni da podignemo svoje cene – saznajemo od čantavirskih poslastičara.
U dobru vojvođansku svadbu spada i majstor svadbene ceremonije, koji ne samo da prati svadbu, već se brine i za dobru svadbu i od prvog minuta koordinira događaj. Mladi parovi još uvek traže tradicionalni program. Timea Gogolak je majstor svadbene ceremonije i to radi već 20 godina.
-Od korona virusa, svadbe su se malo promenile, posebno u smislu dužine trajanja zabave. Tradicionalni program je i dalje tražen, mnogi održavaju stare običaje. Uobičajeno je da mladi dolaze kući iz inostranstva da se venčaju, a izgladneli su za tradicijom i običajima. Postoje i mesta gde ovaj stil više nije tražen, ali jeste posebno važan u ruralnim sredinama. I svatovi su otvoreni, rado se igraju i zabavljaju. Unapred se konsultujem sa parom o tome šta žele. Ova sezona je skoro u potpunosti popunjena, a svadbe se održavaju petkom, subotom i nedeljom. Kod mene je sezona počela u martu i završiće se u novembru sa 37 venčanja. Moj honorar je 150 evra plus putni troškovi, možda sledeće godine cena bude veća, ali ne mnogo, rekla je Timea.
Pitali smo i Janoša Šoša iz Subotice, koji se svadbenim ceremonijama kao majstor istih bavi već 33. godinu, o ovoj sezoni. U avgustu će koordinirati svoju 900. svadbu. Ove sezone je vodio 34 svadbe, a prošle 39.
-Želja za održavanjem svadbi nije opala, a oko 80-90 posto parova dolazi kući iz inostranstva da se venča. Moj honorar je 150 evra i iduće godine ću ga podići, ali pokušavam da budem realan oko cene. Pratim mladi par ceo dan, od kupovanja mlade, preko oproštaja sa roditeljima, pa sve do sale. Pozdravljam goste, ali sam prisutan i na ceremoniji, sve do kraja mladinog plesa. Pripremam sadržajan, tradicionalan program, ali uvek se dogovaram sa parom o tome šta su njihove potrebe – objasnio je ovaj majstor svadbene ceremonije.
Što se samog obreda tiče, cena crkvenog venčanja se kreće od 4000 dinara, a kao konačan iznos, može se naplatiti maksimalno duplo. Ukupan iznos zavisi od toga da li mladi par želi ukrase, misu, muziku. Iako osnovni iznos određuje eparhija, doplata zavisi od parohija. Osnovna cena nije porasla godinama. Osnovna taksa za građansku ceremoniju je takođe slična, a u gradskoj kući u Subotici takođe igra ulogu i broj prisutnih, u kojoj sali će biti ceremonija i da li ima muzike prilikom ulaska mlade, jer se ovde može tražiti i da neko svira klavir. Ako želimo da tražimo od matičara da dođe kod nas kući, to mora da se plati.
Počnimo da računamo
Kako sve ovo izgleda u praksi? Pitali smo jednu mladu kako će se odvijati njen predstojeći veliki dan. Rekla nam je da će to biti tradicionalna svadba, pošto se ona 12 godina bavila folklorom, pa će se članovi plesne grupe pojaviti u narodnim nošnjama, a ići ćemo i do moje i do mladoženjine kuće.
Već za vreme kupovine mlade sviraće muzička grupa, a nakon toga okićeni svatovi stižu u balsku dvoranu Orfej u Bačkoj Topoli.
-Goste dočekujemo u balskoj dvorani Orfej. Stiže 220 zvanica. Plesači će plesom i pesmom oprostiti mladence od roditelja, nakon čega svadbena povorka kreće na svadbu, a svi drže flašu vina i svadbeni kolač. Društvo trubeći kreće na mesto venčanja, građanska ceremonija će se prvo održati u muzeju, a zatim sveta misa u katoličkoj crkvi Bezgrešne Device Marije. Posle ceremonije sledi bacanje bombona, čestitanje i slikanje, a zatim se vraćamo na mesto zabave, gde će nas dočekati moja majka uz lomljenje tanjira. Naravno, biće i mladinog plesa. Plesna grupa Cirkalom će učiniti da svatovi plešu – saznali smo od mlade.
Jedno sedište u sali obuhvata hladno predjelo, pogačice, večeru i jutarnju gozbu (supa sa jetrenim knedlama, goveđi perkelt sa testom i sirom i salatom, pečenje, pomfrit i salata, a u jutarnjoj gozbi prasetina i salata od krompira). Od pića, domaća su uključena u cenu, a strana se posebno naplaćuju, pa će večera sa pićem koštati ukupno 31 evro. Flaša vina u crkvi koštaće približno 250 dinara, a parče svadbene torte 160. Ukrašavanje u crkvi, na automobilima, u sali, buket neveste, ukras za mladoženjin rever, ostali ukrasi, kao i ukrasi koje porodica kači na odeću, koštaće ukupno otprilike 1500-1800 evra. Osnovna cena orkestra je bila 800 evra, ali sam ja želela da bude i violina i da nas prate po ulici svirajući, pa ćemo tako platiti 1160 evra. Majstor svadbene ceremonije košta 150 evra plus putni troškovi. Ja ću svoju venčanicu iznajmiti, koštaće 400 evra. Crkveno venčanje košta 8500 dinara, a građansko 3800 – rekla je nevesta o cenama.
Oršolja Šeregelj
Svadbeni aranžman (Foto: svadbaivencanje.com)