Najveći tržni centar u Segedinu objavio je u petak na Facebook-u da će se od 18. oktobra ove godine parkiranje plaćati. Slično kao i na parkiralištima Lidla i Aldija, na kojima se parkiranje takođe plaća, na parkingu u Arkadu će prvi sat biti besplatan od ponedeljka do petka, a nakon toga, drugi sat će koštati 200 forinti, treći 400 forinti, a od četvrtog sata pa nadalje, za svaki dodatni sat biće naplaćeno dodatnih 400 forinti, prenosi szegeder.hu.

I vikendom će parking u Arkadu morati da se plati, ali su ovde rokovi produženi za jedan sat, što znači da možete besplatno parkirati automobil u tržnom centru dva sata, a nakon toga će naknada biti 200 ili 400 forinti po satu, a za svaki dodatni sat od petog sata naplaćivaće se 400 forinti, kao i radnim danima. Obećavaju da će nova pravila parkiranja biti dostupna i na njihovom sajtu od 18. oktobra.

Platni automati su stigli u Arkad u Segedinu, kao što smo pisali početkom septembra. Izdavači parkirnih kartica postavljeni su na ulazu za parkinge na spratu, ali i na izlazu sa parking nivoa. Ono što je već izvesno vreme poznato je da će se u Arkadu u Segedinu, kao i u mnogim velikim gradovima plaćati parking, pa će tako nestati i poslednja opcija besplatnog parkiranja u centru grada.

Iako je tarifa u Segedinu nešto skuplja u odnosu na Arkad u Budimpešti, jer se tamo naplaćuje samo 300 forinti za treći sat, nakon 200 forinti za drugi sat, situacija je u Pečuju iz ugla vozača još gora: naplaćivanje od 400 forinti počinje već od drugog sata. Parking u Đeru je za sada besplatan, navodi se na sajtu Arkada. Međutim, po segedinskom sistemu, vikendom se možete besplatno parkirati 2 sata, dok drugde samo 1.

Uvođenjem naplate može se očekivati da će u tržnom centru biti više slobodnog prostora, jer su mnogi čak i danima ostavljali tamo svoje automobile i pešačili do svog obližnjeg radnog mesta kako bi uštedeli. Mnogi su koristili ovaj parking od 1300 mesta kao besplatnu garažu, pošto neki automobili tu stoje i skupljaju prašinu mesecima ili čak i godinama, bez registarskih tablica.

Ovome je sada verovatno kraj.

Arkad u Segedinu (Foto: szmsz.press)