Skoro u dan tačno pre godinu dana, 21. oktobra 2022. godine, vladajuća koalicija parlamenta Sente, odnosno Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara – posle podneska člana SVM-a i opštinskog predstavnika zaduženog za obrazovanje Atile Juhasa, glasala je za povećanje cena usluga u vrtiću, te su od 1. novembra 2022. godine oni koji su pripadali najvišoj tarifnoj grupi morali da plate 5426 dinara umesto dotadašnjih 5000 dinara, a oni koji pripadaju drugoj tarifnoj grupi, polovinu ovog iznosa.

Nakon izlaganja Atile Juhasa, u debati su učestvovali Žofija Sabo Dekanj, Mirjana Vukanić, Katalin Buranj iz opozicije, a na strani vlasti Marta Rac Sabo, na kraju čega je predsednik skupštine opštine saopštio da je nakon što je Odbor za budžet i finansije Skupštine opštine Senta takođe predložio raspravu i prihvatanje pomenutog povećanja, predlog stavljen na glasanje, koji je odbor prihvatio sa sedamnaest za, četiri protiv i dva uzdržana glasa.

Posle toga je prošlo godinu dana, a Žofija Sabo Dekanj je u ime građanske grupe Zajedno za bolju Sentu saopštila, da su počeli da prikupljaju potpise za smanjenje troškova vrtića i eliminisanje troškova obavezne predškolske godine. I sad sedite, da ne padnete u nesvest, jer je Opštinska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara, koja je proletos „renovirana“, sazvala konferenciju za novinare 23. oktobra, na kojoj je nova predsednica Hajnalka Buranj saopštila, da je prva promena koju žele da sprovedu ta, da podstaknu opštinu Senta da usvoji porodični pristup, zbog čega što pre žele da organizuju besplatni vrtić. „Od sledeće godine svakako želimo da vrtić bude jeftiniji nego do sada“.

Na fotografiji snimljenoj na konferenciji za novinare nalazi se Čongor Lerinc, koji je pre godinu dana glasao za povećanje naplate vrtića, kao i Tamaš Poša, čija je supruga Teodora Poša Šoš glasala za to da roditelji plaćaju višu cenu za usluge vrtića od 1. novembra. Prošlog oktobra su za poskupljenje usluga u vrtićima glasali: Igor Vujačić, Miladin Bradić, Slavica Anitič, Goran Balog, Terezija Horti, Dušan Jakšić, Slađana Babin, Zoltan Pek, Marta Rac Sabo, Žužana Vatai, Teodora Poša Šoš, Čongor Lerinc, Monika Đerćaš, Anamarija Korponai, Tibor Pataki, Ibolja Čizik, Marta Barši.

Članovi opštinske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara (Foto: Mađar So)