Da sumiramo ono najvažnije.

-Ovi „veliki“ su glasali rano ujutru.

-Predsednik države glasao u 8,45 h, snimljen kako čeka u redu.

-Sad je bitno i gde je glasao i kada A. Šešelj. E pa nije bitno, nećemo objaviti.

-U Ruskom Krsturu, u 9,25 napadnuta članica izborne komisije nakon što je uočila da se vodi paralelna evidencija birača.

-Posmatrači Kreni – promeni su od otvaranja biračkih mesta do 9 h zabeležili teže nepravilnosti na biračkim mestima u Beogradu, Kraljevu, Loznici i Novom Sadu, kako je izvestio N1. Na Novom Beogradu je zabeležen pritisak na birače i „bugarski voz“ koji predstavljaju teži oblik izbornih nepravilnosti.

-U 10,16 predsednik RIK-a izjavio da nije bilo incidenta na biračkom mestu u Ruskom Krsturu

-U 10,49 N1 javlja da je Cesid do 9 h zabeležio više od 50 nepravilnosti na izborima

-Da ne zaboravimo, predsedniku Vučiću je tokom glasanja ujutro podršku pružio kum Nikola Petrović, poznat i po divljanju Meklarenom kojim je izazvao saobraćajnu nezgodu u martu ove godine.

-U 11,10 portal 021 izveštava o paralelnim spiskovima u Kovilju pored Novog Sada

-U 11, 53 na N1 objavljena vest da su u Kraljevu na biračkom mestu u Osnovnoj školi Svetozar Marković, predstavnici opozicije prekinuli „bugarski voz“, koji je organizovala vladajuća stranka. Njihovi glasači su na ulazu dobijali popunjen glasački listić, a vraćali prazan.

-Oko 12 sati programski direktor Crta-e, Raša Nedeljkov na konferenciji za novinare rekao da su posmatrači te organizacije napadnuti u Odžacima i tom prilikom im je uništeno vozilo, pokazao je i fotografije.

-13,12 h, na društvenoj mreži „X“ objavljen video snimak iz Pančeva na kom su prikazani aktivisti u jednom od automobila, koji vode paralelne spiskove. Tvrdili su da je sve po zakonu, ali nisu hteli da kažu ko ih je poslao.

-Posmatrači CeSID-a su u periodu od 9 do 11 sati uočili 70 nepravilnosti na biračkim mestima. Na njihovom sajtu piše kako je primećeno da birači često fotografišu biračke listiće i ubacuju listiće u pogrešne kutije itd.

.-U 13,27 h prema informacijama N1 u OŠ „Mladost“ na Novom Beogradu, čekalo se više od sat vremena na glasanje

-Prema podacima CRTA-e, do 13 sati u Beogradu na parlamentarne izbore izašlo je 26,6 posto građana

-PIK saopštio da je izlaznost u Vojvodini do 12 sati bila 22,88 posto

-U 13,57 h N1 izveštava da su birači iz Republike Srpske organizovano u Areni, odakle se preusmeravaju gde da glasaju

-U 14,12 h u policijsku stanicu u Odžacima dovedena osoba osumnjičena za napad na mobilni tim CRTA-e

-U 14,14 h prijavu policiji zbog sumnje na krivično delo kupovine glasova, podneli su iz koalicije „Srbija protiv nasilja“, jer kažu da imaju dokaze da se deo hale „Čair“, gde je bio kol-centar SNS, na dan izbora koristi za plaćanje glasova.

-U 14,54 h mediji javljaju da je posmatračica CeSID-a verbalno napadnuta na biračkom mestu u selu kod Leskovca

-CeSID objavio izlaznost do 14 sati, 32,2 posto, što znači da je bila veća od izlaznosti prošle godine u isto vreme, koja je iznosila 30,4 posto.

-Direktor za kampanje pokreta Kreni-Promeni, Savo Manojlović, oko četiri sata izjavio je da posmatrači tog pokreta nastavljaju da beleže izborne nepravilnosti tokom izbora i ocenio da je nelogično da predsedniku RIK Vladimiru Dimitrijeviću (iz redova Srpske napredne stranke, prim.aut) smetaju snimanja kršenja zakona, a ne kršenje zakona.

-Na društvenoj mreži X, objavljen video snimak na kom se vidi pripadnik obezbeđenja koji daje instrukcije kako da glasaju građani koji su došli iz BiH.

-U 15,51 h N1 izveštava da su članovi RIK-a fizički sprečeni da uđu u Beogradsku arenu kako bi proverili navode da se u ovoj dvorani nalazi nelegalno glasačko mesto. Nakon kraće rasprave su izgurani od strane pripadnika obezbeđenja iz ulaza ovog objekta.

-Prema podacima Gradske izborne komisije, u Nišu do 14 h izlaznost 33,34 posto. Opozicija prijavila niz nepravilnosti.

-Kontrolori kragujevačke liste Ujedinjeni protiv nasilja-Nada za Kragujevac u 15 časova održali vanrednu konferenciju na kojoj su izneli dokaze da se na mnogim biračkim mestima pojavljuju naprednjaci ispred biračkih mesta sa duplim spiskovima i kovertama.

-U Vojvodini do 14 sati glasalo 32,62 posto upisanih birača

-Do 16 h u Kragujevcu glasalo 41,6 posto birača

-CRTA objavila da je do 16 časova izlaznost na parlamentarnim izborima bila 42,1 posto, u Beogradu 41,4 posto

-Bojan Sinišić iz Eko straže izjavio za N1 da su birači iz RS u Beogradu „zbog lokalnih izbora“. „Menjaju volju Beograđana, bićemo preglasani sa ljudima koji ne žive tu, to nije moralno, ni zakonito“ – tvrdi Sinišić.

-Direktor Beogradske arene, Goran Grbović (član SNS, prim. aut.) tvrdi da nema pojma o okupljanju „birača“ iz RS u ovoj dvorani.

-Pokretači inicijative ProGlas pozvali Više javno tužilaštvo u Beogradu da u najkraćem roku obavesti javnost o saznanjima do kojih je došlo kada je reč o organizovanom dovođenju lica iz RS na glasanje u Beogradsku arenu.

-Do 16 h, po podacima RIK-a, u Srbiji glasalo 42,36 posto birača.

-Povodom „okupljanja birača“ u Areni, Vladimir Dimitrijević (RIK), na konferenciji za novinare izjavio da to nije problem sa aspekta RIK. Važno da su birači upisani u birački spisak.

-Nova.rs objavila snimak iz autobusa sa biračima iz BiH.

-Predstavnici opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ saopštili da su kasno sinoć pozvani na hitan sastanak u MUP, a u vezi sa eventualnom reakcijom te liste na izborne rezultate. Objavili snimak razgovora sa policijom, iz MUP-a kažu da su neovlašćeno snimali.

-Više javno tužilaštvo u Beoogradu objavilo da za sada nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo u vezi izbornog procesa.

-Eko straža objavila snimak na društvenoj mreži X kako školski kombi dovozi birače na glasanje.

-Situaciju sa autobusima i biračima iz RS u okolini Arene za N1 komentrisao profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović, rekavši da je zabranjeno da neko ima prebivalište tamo gde ne živi.

-Prema podacima RIK-a, do 18 časova glasalo je 51,93 posto birača.

-Prema procenama CeSID/IPSOS, izlaznost do 19 h 55,9 posto.

-Kada su ga novinari N1 pitali o „biračima“ iz Republike Srpske, koji su danas uočeni kod Arene, predsednik RIK-a izjavio je kako mu je preneto da se radi o ljudima koji se samoinicijativno okupljaju oko Arene.

-U 20,15 pojedina birališta i dalje otvorena.

-Iz štaba koalicije Srbija protiv nasilja rekli su da je tokom dana zabeleženo preko 450 primera kršenja izbornih prava, te da je Arena bila „sabirni centar fantomskih igrača“.

-CRTA je saopštila da je na nivou republičkih izbora za Narodnu skupšitnu izlaznost do 19 h bila 55,5 odsto. Oko 54,8 odsto ljudi je izašlo na izbore u Beogradu i izlaznost je veća za dva posto u odnosu na 2022. godinu.

Bilans: Vučić proglasio apsolutnu pobedu, opozicija osporava rezultate izbora.

Izbori 2023. (Foto: mediareform.rs)