Kažu da je tradicionalni Festival striženja ovaca i kuvanja ovčijeg paprikaša vesnik proleća. Ovo je u Senti ove godine prvi festival na otvorenom i očekuje se da će posle njega biti toplije. Iako, do pre neki dan već i jesmo imali leto. Ali tradicija klimatske promene ne poznaje.

Festival striženja ovaca održava se po 21. put, sa ciljem da okupi ovčare i približi mlađim generacijama ovu tradiciju. Umeće striženja ovaca prenosi se s kolena na koleno i nije za svakoga. Čak se i ovde osećaju zaostavštine patrijarhata. Sa razglasa dopiru pohvale na račun malobrojnih žena koje strižu ovce. Da li će se ovca strigati makazama ili mašinicom zavisi i od njenog kvaliteta. Što je masnija i zategnutija, šišanje je lakše.

Da li zbog žurbe ili nemara, ovcama se u toku skidanja vune često zaseče koža do krvi. Ljubav je to prema ovcama, čujem kako neko objašnjava. Setih se kad sam na Filipinima prisustvovala borbi petlova. Petlovi se bore do smrti, retko kad neko preživi borbu. Kasnije završe u supi. I tamo su mi objašnjavali kako je to ljubav prema petlovima.

Na festivalu se dobro i jelo. Ovčiji paprikaš se idealno kuva tri sata, a može da potraje i duže ukoliko je ovca bila starija. Za dugačkim stolovima okupio se narod da se zajedno gosti.

Kad smo već kod tradicije i tendencije da se ništa ne menja, nije samo festival ovaca vesnik proleća. Štand Srpske napredne stranke (ne)zvanično je otvorio prolećnu predizbornu kampanju za redovne lokalne izbore, iako Zakon o lokalnim izborima i dalje nije izmenjen, a izbori još nisu raspisani. Biće da je upravo ovaj događaj pun pogodak za prikupljanje sigurnih glasova. Na kraju krajeva, brojnost ovaca je ovde i više nego očigledna.

Festival striženja ovaca u Senti (Foto: Mina Delić)

Foto galerija: