Maj je poznat kao mesec tranzicije. Ako živite na severnoj hemisferi, sveži, hladni vetrovi nestaju, kao i one kiše ranog proleća. Dok stigne maj, prolećno cveće već cveta, ptice cvrkuću, a život iz dana u dan počinje da se čini malo radosnijim. Sve u svemu, vreme je promena, maj je mesec za to.

Evo nekih interesantnih činjenica u vezi maja, zabave radi.

Maj je dobio ime po latinskoj reči Maius, koja vodi poreklo još od starih Grka. Mesec maj su nazvali po grčkoj boginji rasta.

Maj je takođe posebno vreme za fanove franšize Ratovi zvezda širom sveta i uvek dobar razlog da ponovo pogledaju filmove. 4. maj se slavi kao dan Ratova zvezda, zbog načina na koji datum zvuči slično na engleskom kao „May the Force…“.

Svake godine se pojavljuje kiša meteora u maju koja se zove meteorska kiša Eta Aquariids. Otkrivena 1870. godine, ova kiša prolazi pored Zemlje između 19. aprila i 28. maja. Najlakše je posmatrati iz ekvatorijalnih regiona sveta i može se videti kako prolazi neposredno pre zore, kako piše na sajtu thefactsite.com.

Kažu da oni rođeni u maju imaju veće šanse da budu uspešni u životu i da iskuse više ljubavi. Iako ovo možda nije naučna činjenica, primećeno je da ljudi rođeni u maju razumeju važnost ljubavi i uspeha više od drugih.

Nekada u Evropi nije bio dobar maj ako ga niste proslavili majskom motkom. U Velikoj Britaniji barem, ovaj običaj je bio prisutan najmanje do 14. veka. Slavljenici bi podigli dugačku motku i na nju pričvrstili cveće, vence i trake od tkanine, te oko iste igrali.

Majski kamen je smaragd. Smaragd je vrsta grupe beril i obično su različitih nijansi zelene boje. Smaragd je simbol plodnosti i ponovnog rođenja.

Maj zapravo ima dva cveta – đurđevak i beli glog. Cvet belog gloga je simbol nade, dok đurđevak predstavlja povratak sreće i slatkoće.

Maj takođe ima dva znaka zodijaka, Bika i Blizanca. Za ljude rođene u znaku Bika kaže se da su ambiciozni i pametni, a ipak od poverenja. Za one rođene u znaku Blizanaca kažu da su strastveni, prilagodljivi i pametni.

U Velikoj Britaniji je maj nacionalni mesec kućnih ljubimaca i nacionalni mesec osmeha. U SAD, maj je nacionalni mesec hamburgera, mesec starijih Amerikanaca i mesec nacionalne zahvalnosti vojsci.

U maju su rođene mnoge poznate ličnosti, kao što su Mark Zuckerberg, Karl Marx, Clint Eastwood, Wes Anderson, John F. Kennedy, kraljica Viktorija, Katarina Velika, a kod nas Đorđe Balašević, Vujadin Boškov, Desanka Maksimović, Aleksa Šantić, Pero Zubac, Milutin Milanković, Mihailo Petrović Alas, Zoran Radmilović, Olivera Marković, Novak Đoković, Milorad Čavić, Laza Lazarević, Petar Konjović.

U 18. veku je u maju otvorena prva učiteljska škola u Somboru.

U ovom mesecu su u Srbiji puštene prve poštanske marke, ali i sahranjene mošti Svetog Save u manastiru Mileševa u 13. veku.

U maju je potpisana kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Napoleon Bonaparta je u maju proglašen za cara Francuske, a u ovom mesecu je i Vladimiri Putin došao na vlast.

U 14. veku je u maju donet i Dušanov zakonik, nesumnjivo najvažniji zakon srednjovekovne Srbije, za koji možda ne bi bilo loše da se i danas primenjuje.

U 15. veku u maju, pao je Carigrad, što je označilo kraj Istočnog rimskog carstva.

Neka nam svima ovaj maj bude sunčan, pozitivan i lep, te da se tako upišemo u majsku istoriju.

Piknik u maju (Foto: studentskizivot.com)