Opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja, najveći izazivač vlasti, bacila je peškir. Jedan deo njih je, uprkos nepovoljnim uslovima, odlučio da odmeri snage pod novim imenom, Biram borbu! na prestoničkim izborima, a drugi deo je odlučio da će iste bojkotovati. Formula nije jednoznačna, jer u drugim gradovima i opštinama lokalne organizacije mogu da odluče drugačije o učešću na lokalnim izborima.

Sasvim pojednostavljeno, demokratija znači da volja većine preovladava, a da se istoj potčinjava i pobeđena manjina. Oni koji strahuju za domaću demokratiju baš to nije uspelo, svaka opoziciona partija je krenula kako je ona mislila, a ovo jeste najgori mogući scenario. Da jedinstveno kažu ne izborima ili da se opet jedinstveno kandiduju i tako ostanu na dnu, i to bi bilo bolje, nego raskol.

Dakle, kod nas se ne okuplja opozicija, već vlast, veliki i mali, levičari i desničari zbijaju svoje redove. Moć koja se pretvara da je demokratska, uspela je da satera i slomi ili bolje rečeno saplete opoziciju.

Možemo se nadati samo još jednoj stvari. Tome, da će birači 2. juna imati više osećaja odgovornosti, nego političke stranke.

Roža Feher

Lokalni izbori 2024. (Foto: backapalanka.rs)