Kako danas piše Sabad Mađar So, deseta sednica Skupštine opštine u Senti, odložena je sa ponedeljka na utorak, pošto se ispostavilo da je Agencija za borbu protiv korupcije inicirala glasanje za poverenje Rudolfu Ceglediju, predsedniku opštine Senta.

Nakon što je sednica odložena, još uvek prvi čovek grada održao je konferenciju za štampu i najavio da će deseta sednica biti održana u utorak, to jest, sutra, sa početkom u 9 časova.

Kao što je poznato, Rudolf Cegledi je predsednik opštine Senta od 2012. godine. Predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara su prošle godine u jesen treći put izabrali za prvog čoveka opštine.

U skupštini opštine SVM ima 13 predstavnika, Srpska napredna stranka 10, a Zajedno za bolju Sentu i Građanski pokret za Sentu po tri predstavnika.

Nije zgorega podsetiti i na to, da je Savez vojvođanskih Mađara koalicioni partner Srpske napredne stranke na svim nivoima, republičkom, pokrajinskom i opštinskom.

O čemu se naime radi?

U petak popodne je prvi čovek Sente, Rudolf Cegledi dobio dopis od Agencije za borbu protiv korupcije, u kom se od njega traži da pokrene izglasavanje nepoverenja protiv zapravo, sebe samog. Kada se pojavio pred novinarima u ponedeljak, nakon odložene sednice skupštine opštine, detaljno je naveo zbog kog slučaja nadležna agencija zahteva pomenuti postupak. On je rekao da je u pitanju slučaj iz 2016. godine, kada je Fondacija Cor Jesu podnela opštini prijavu na dva konkursa: jedan vezan za organizaciju festivala crkvene muzike, a drugi za obnovu crkve. Samouprava opštine je oba odobrila, a Cegledi ih je potpisao, dok je u to vreme bio i član Upravnog odbora Fondacije. Agencija je stoga utvrdila sukob interesa, a istraga je trajala dugi niz godina.

Rudolf Cegledi je izjavio da je na osnovu ovoga njegova dužnost da na prvom sastanku skupštine opštine predloži glasanje o poverenju za prekid njegove funkcije gradonačelnika. Prvi čovek opštine je dodao i to, da na kraju krajeva niko ne može biti gradonačelnik ako se pojavi bilo kakva sumnja u vezi njega.

Novinare je obavestio i o tome, da jednosatno odlaganje početka sednice skupštine opštine nije bilo dovoljno za pripremu potrebne dokumentacije, te je zbog ista odložena za utorak u 9 časova.

U vezi sa pomenutim slučajem, Rudolf Cegledi je rekao da su dva podržana programa protekla bez ikakvih problema, kao i da su obračuni bili u redu. Prema njegovim rečima, od Fondacije ni dinar niko nije uzeo i oni smatraju da se nije dogodilo ništa drugo sem sukoba interesa.

U utorak, 27. aprila 2021. godine, na sednici će glasanje o poverenju biti prva tačka dnevnog reda, kako je naglasio Rudolf Cegledi.

Ljudmila Janković Gubik (Slobodna reč)

 Rudolf cegledi, naslovna fotografija: zenta-senta.org.rs