Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Aleksandar Vučić, predsednik republike, razgovarali su u četvrtak ne samo o politici, već i o pitanjima koja utiču na naš svakodnevni život. Prilikom otvaranja Mađarskog kulturnog centra na Paliću, Pastor je  obavestio meštane o problemima koji se tiču Palića, između ostalog i o onim svetlećim znacima koje je grad postavio na ulazu u Palić pre nekoliko nedelja. Ovakvi natpisi Subotice ćirilicom i latinicom, u nacionalnim bojama, koji su svetleli uveče, postavljeni su i na kružnim tokovima, ali su se svetla u nacionalnim bojama mogla videti i na lampama na glavnim putevima. S tim u vezi, Pastor je izneo svoje mišljenje i zatražio intervenciju predsednika.

-Mnogi ljudi su me potražili, a vidim to i ja, jer idem na sve strane, da nema nijednog takvog grada u državi, gde je na ulicama, trgovima, kružnim tokovima istaknuto toliko nacionalnih simbola kao u Subotici. Ne razumem baš čemu to, koji je cilj ovoga, šta je poruka, i ko kome poručuje, jer mislim da je svima sve jasno. Zamolio sam predsednika republike da ne shvati pogrešno to o čemu govorim i na sreću, i nije pogrešno shvatio: tražio sam da za nacionalne simbole napravimo ono što znači izuzetak. Ako se stave na hiljadu mesta, gube težinu. Posebno mi nije prihvatljivo da se pojavljuju pored puta, na raznim natpisima, ukrašeni svetlećom signalizacijom. Mislim da to ne može biti kompatibilno sa onim što ovaj grad predstavlja, a što može biti atraktivno i što Subotičani prihvataju, ma koje nacionalnosti bili. Mišljenja o tome ne iznose samo Mađari, to treba dovesti u red. Neko je izgubio osećaj za ravnotežu, rekao je Pastor, pa na naše pitanje da li postoji nada da se pomenuto ukloni, odgovorio je potvrdno.

-Ja sam zamolio da se to učini. Nema prepreke da u kružnim tokovima bude takvih svetlećih znakova, postoje i na drugom mestu. Ali imati po dva, sa obe strane puta, na svakom ulazu, ugrađene u beton, na gvozdenim cevima – nema nikakvog smisla. Pored toga, ovde postoje četiri službena jezika. Na osnovu čega neko odlučuje da može da stoji natpis na srpskom i ćirilicom i latinicom, a mađarski i bunjevački nema? A ako hoćemo sve to da ispoštujemo, onda bi trebalo da napravimo šumu od tabli. Zato je najbolje rešenje da se to lepo sruši, stavi podalje, znamo gde smo, znamo ko smo, gde pripadamo, mislim da to ne treba pojačavati morem zastava – odlučno je rekao Pastor.

Natpis Subotica na ulazu u Palić (Foto: Margareta Tomo)