Ocenjujući rezultate srpskih i mađarskih izbora, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara se u okviru svoje izjave koju je  dao RTV-u osvrnuo na glasanje pismenim putem. Naime, u Srbiji su aktivisti SVM-a nosili građanima glasačke listiće, pa kako i ranije, i sada su ih oni prikupljali i dostavljali u Generalni konzulat. O svemu tome možete čitati u našim ranijim člancima, kako na portalu Slobodna Reč, tako i na bratskom portalu Sabad Mađar So.

Ali da vidimo onda šta Ištvan Pastor misli o onome što se dogodilo u vezi sa glasanjem pismenim putem, što je nazvao psećom komedijom (kutyakomédia – na mađarskom jeziku ovaj izraz ima sledeće značenje: scena, događaj, postupak, radnja, afera koja se iskrivljuje i postaje obična i smešna, prim.prev.)

-Ne možemo biti ponosni na ovu pseću komediju kojoj smo ovde ponovo bili izloženi. Bilo je sramotno kako su nas novinari uznemiravali na ulici, kako su ulazili u kancelarije, preduzeća, pravili snimke ispod stola, kako su pokušali da izigraju ljude, kako su posle montirali i pripremili materijale. Sramotno je bilo kako su predstavnici ovdašnjih medija, koji sami sebe smatraju nezavisnim, u celu ovu priču ubacili municiju, municiju laži. Sramota je ovo u svakom pogledu, ali istina je da laž uvek izađe na videlo. Prošlo je jedva nekoliko dana, a današnji dan (nedelja, prim.ur.) je konačno postavio stvari na svoje mesto. Bilo bi dobro iz ovoga nešto naučiti, a ako i ne, i tako je u redu, ovu bitku smo već toliko puta vodili da smo uigrani, ponovo ćemo pobediti – rekao je Ištvan Pastor, a prenose kolege iz Sabad Mađar So-a.

A cela priča sa uručivanjem glasačkih listića i aktivistima SVM-a nije sramotna. Neće da bude to tako.

Nije teško shvatiti na koga je gospodin Ištvan Pastor mislio, s obzirom da baš i nema puno nezavisnih medija koji su pisali o pomenutoj temi, a interesantna je i ta obrnuta psihologija koja je ovde primenjena.

Ono što jeste neverovatno i prestaje da bude i interesantno, jeste konstantno izvrtati činjenice. One nisu bitne, bitno je oplesti po nezavisnim medijima i skrenuti pažnju sa stvarne priče, je li?

O sendvičima i, pa ne znam koji blaži izraz da koristim, ali prodaja je neka u pitanju, svog sopstvenog naroda, nećemo ovom prilikom.

Jedino bitno je ostati na vlasti.

A istom tom narodu čak nisu dužni ni objašnjenje.

Jedino pitanje na koje je ovde trebalo odgovoriti je sledeće: Kako su glasački listići uopšte dospeli do aktivista SVM-a? Kome je taj posao izdala Pošta Srbije?

A o proganjanju i uznemiravanju ćemo takođe neki drugi put, u posebnom članku.

Ako neko nekog proganja i uznemirava, to sigurno nismo mi, predstavnici nezavisnih medija. Mi smatramo da svako ima pravo na istinu, pa makar koliko ona bolna bila.

Pa ne bi bilo loše da je više i izgovorite, gospodo na vlasti.

Ištvan Pastor (Foto: insajder.net)