Ludaško ili Ludoško jezero, kako god vam draže, zapravo je kompleks vlažnih staništa koji sadrži otvorene vodene površine, tršćake i razne vrste travnih zajednica, kako piše na sajtu palic.rs. Veličine je 328 hektara i jedinstveno je u Srbiji. Pored mnogobrojnih vrsta ptica, ovde se među retkosti ubrajaju i druge životinje, kao što su vidre, kornjače, retke vrste insekata, ali i retke vrste biljaka, kao na primer močvarne orhideje. O ovom jezeru bi se mogle ispisati stranice podataka, ali ću vam ja ovom prilikom preneti svoje impresije o ovom području.

U pitanju je prilično netaknuta priroda, i iako se ponegde vide tragovi ljudske ruke, kućice, molovi napravljeni od drveta, ceo utisak je da ovde možete da dođete da odmorite dušu, makar na jedan dan.

Čuvena Sunjogčarda (Čarda komaraca ili Komarac Čarda, kako god vam je draže), zarasla je u bršljan, terasa iste je potpuno propala, klupe i stolovi su truli, tako da ćete na ovom delu gde sam ja bila moći da popijete kafu samo ako ste je poneli.

Postoji tu i turistički centar za posetioce, nova i lepa zgrada, ali nisam videla žive duše u njemu. Sve to nekako zapravo i doprinosi miru, lepoti, uživanju.

Neko se i dalje brine o svemu ovome, pa možete videti i tablu na kojoj su navedene lekovite biljke koje ovde rastu, a malo dalje, zasađene i uredno obeležene tablama na kojima piše šta je šta, doduše, kada se malo više približite, bujaju pomenute biljčice.

Ako ste došli da odmorite dušu, na pravom ste mestu. Tamo negde u daljini pasu neke krave, pa se nađe i neki vo, a na putu do Ludoškog jezera smo videli i bizone, koji mirno obitavaju, kao da su domaće životinje, što verovatno i jesu.

 

Ništa ne remeti suživot flore i faune, pa je verovatno i dobro što cela ova priča, barem sa strane na kojoj sam bila, nije poremećena prevelikim upetljavanjem ljudske ruke i urbanizacijom.

I još nešto, nemojte da mislite da vas GPS, ako ga uključite, ne vodi u dobrom smeru. Nadomak ovog raja, prelazite na prašnjavi zemljani put, pa ćete na raskrsnici misliti da ste pogrešno navedeni, ali niste. Samo nastavite u smeru u kom vas pomenuti GPS vodi.

Kako slike uvek govore više od reči, zaključite sami da li biste na ovom mestu proveli neko vreme ili ne.

U svakom slučaju, ono što ovde možete da doživite, je potpuni mir, protkan cvrkutom raznoraznih ptica i kreketanjem žaba, koje moram priznati, u gradovima odavno nisam čula.

Ono što sam ja ovde doživela je punjenje baterija, nedostatak koncentrovanih magnetnih talasa, mir koji ne remeti ama baš ništa, nikakva buka koju čovek proizvodi. I zato, ako žudite za tim kao ja, obiđite ovo mesto. Ko zna, možda otkrijete nešto za šta u ovoj urbanoj vrevi niste ni znali da postoji.

Hranu za um, dušu i telo.

Ludoško jezero sa okolinom (Foto: sve fotografije su autorske)