Miroslav Ivanović, predsednik opštine Palilula u Beogradu, nedavno je u svečanom okruženju otvorio jedan – bankomat. Pet godina ranije, njegov prethodnik, Aleksandar Jovičić, fotografisan je na istom mestu i isto tako, u unakrsnoj vatri bliceva, pored kontejnera za koje je rekao da „služe lepoti grada“.

Desilo se i to, da je pre nekoliko godina direktor Instituta za arhitekturu Dejan Mandić u prisustvu novinara najavio postavljanje semafora i u prisustvu novinara se divio rupi iskopanoj za tu namenu. (Pravi događaj je usledio nakon što su se novinari razišli: radnici su presekli glavnu vodovodnu cev, pa je ceo grad ostao bez vode.) Incident je kasnije postao poznat kao „svečano otvaranje rupe“.

Svašta nam je svečano uručivano: električni stubovi, renovirane stepenice, kante za smeće, rampa za invalide, koju kasnije nikada nismo videli na stepeništu ustanove.

Kada su novinari pozvani na primopredaju toaleta na leskovačkom groblju, mnogi nisu otišli, jer su smatrali da je u pitanju prevara. Premda je sam gradonačelnik Goran Cvetanović oduševljeno hvalio klonje.

Ipak je veliki majstor bizarnih primopredaja Aleksandar Vulin, koji je kao ministar za rad i socijalna pitanja zaista bio aktivan (i) u ovoj oblasti: u Apatinu je na primer, testirao novi lift u domu za stara lica, uručio je 12 (!) bebi alarma roditeljima dece sa oštećenim sluhom, a deca sa paralizom su od njega javno dobila poklon u vrednosti ni 200 dinara. Ne verujem da je osmeh roditelja na „proslavi“ bio iskren.

Živimo u državi koja je izgubila meru i osećaj za vrednost, gde građani s pravom stiču utisak da državni vrh živi u jednom odvojenom svetu, paralelnoj realnosti.

Moralna letvica je sve niža, a ono što se u malom čini kao smešna budalaština i amaterska samopolitizacija lokalnih političara, pretvara se u maestralno, manipulativno zamajavanje naroda koje je na nacionalnom nivou već poprimilo alarmantne razmere.

Ono što političar u takvim prilikama želi da saopšti, teško se može smatrati vešću. Ono što bi radije prećutao  mnogo bi više bila vest. Jedini profesionalni odgovor na ovo klovnisanje može biti bojkot.

Roža Feher

Miroslav Ivanović otvara bankomat (Foto: danas.rs)