Posle najavljenog poskupljenja struje od 10 posto, poskupeće praktično sve u Srbiji, posebno oni proizvodi za čiju proizvodnju je potrebna velika količina električne energije, kao što su peciva ili smrznuta hrana.

Prema rečima profesora ekonomije Gorana Petkovića, pored poskupljenja struje novčanicima građana prete dalji udari.

-Struja je jedno od takozvanih posredničkih dobara. To znači da je njena cena uključena u cenu drugih proizvoda, odnosno utiče na njihovu cenu. Takvi su na primer pojedini nosioci energije ili sirovine. Kada struja poskupi, dolazimo u situaciju da sve te sirovine poskupe – objasnio je stručnjak na pitanje Nove.

Sličnog mišljenja je i ekonomista Saša Đogović. Prema njegovim rečima, do jeseni će poskupeti sve ono za čiju je proizvodnju potrebna struja.

-Na primer, može se očekivati poskupljenje pekarskih proizvoda, jer struja ima značajnu ulogu u proizvodnji istih – rekao je Đogović

Petković je pomenuo hladnjače u kontekstu velikih potrošača.

Prema njegovim rečima, poskupeće svi oni proizvodi koji se čuvaju zamrznuti ili u frižideru – riba, meso, smrznuto povrće, voće i kolači.

-Nadalje, tu su i javne zgrade, za čije osvetljenje i klimatizaciju je potrebno dosta struje. Na primer tržni i kongresni centri, hale… – naveo je Petković i dodao da je ista situacija i sa hotelima i drugim sličnim objektima, motelima i apartmanima.

I Đogović je podvukao da će poskupljenje struje direktno uticati na povećanje inflacije. Kako je rekao, povećanje cene struje od deset posto, povećalo bi stopu inflacije za jedan posto.

Fiskalni račun (Foto: 021.rs)