Aleksandar Vučić je još u avgustu 2019. godine, kada je govorio o strašnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac, rekao da će tražiti od nadležnih da snimak događaja pokažu javnosti i učiniće sve što je u njegovoj moći da do toga dođe. Kada su ga novinari prošlog avgusta prozvali za ovo obećanje, predsednik je odgovorio da on nikada nije dao takvo obećanje građanima Srbije, samo tangiranim članovima porodice. Prema anketi koju je organizovao Istinomer, ovo je bila najveća laž protekle godine.

Prema rečima predsednika, prošlogodišnja izborna kampanja je bila najlepša i najčistija, a njegova stranka nikoga nije ukaljala – ova tvrdnja mu je donela drugo mesto na takmičenju. Treće mesto na pobedničkom postolju pripada Aleksandru Vulinu, koji je posle aprilskih izbora našao za shodno da kaže: Aleksandar Vučić nije učestvovao u kampanji. Mnogi im čak i to veruju.

Ali zašto svi ne vide da njihov omiljeni političar laže? Možda iz istog razloga što nikom u pozorištu ne smeta što onaj kralj koga vide na sceni nije pravi kralj – (glasačka) javnost se pretplatila na samoobmanu, jer ne žele gorku stvarnost.

A šta da radi onaj koji se nije na ovo „pretplatio“? Treba da bude informisan, proverava činjenice i postavlja mnogo pitanja. I da ne veruje svevremenoj vlasti samo na osnovu njenog položaja ili autoriteta – čak i ako je glasao za nju.

Roža Feher

Nesreća na naplatnoj rampi Doljevac (Foto: danas.rs)