U programu Hangado u sredu na Novosadskom radiju, najavljeno je da će se na opštinskim izborima 2. juna u Palanci, Baču, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Vrbasu, Odžacima i Beogradu predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara kandidovati na listi Srpske napredne stranke.

Gost voditeljke programa Marte Muci Santo bio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. Ona ga je upitala za mišljenje u vezi gorepomenutog, naglasivši, da je među pomenutim opštinama problematična ona beogradska, jer su na listi i kandidati Srpske radikalne stranke na čelu sa ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem. Ne zna se zašto je prećutana informacija da se imena Balinta Pastora i Vojislava Šešelja ne pojavljuju samo na beogradskoj listi, već i na još pet, odnosno, ukupno je šest opštinskih lista na kojima se zajedno za glasove bore predstavnici Srpske radikalne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara. Jedini izuzetak je Bačka Palanka, gde su radikali toliko jaki, da su sastavili svoju listu i na izborima za lokalne samouprave nastupaju odvojeno.

-Mogli smo da kažemo, da pošto su naprednjaci i radikale stavili na beogradsku listu, hvala ne, da posle dva mandata SVM ima opštinskog predstavnika. Time bismo postigli to, da nekoliko hiljada Mađara koji žive u Beogradu ne bi imali svog predstavnika, a time ništa ne bismo dobili. Mađari u Beogradu bi bili nezaštićeni – rekao je Balint Pastor i nastavio:

-Budući da radikali nisu imenovali kandidate koji su bilo kada istupili protiv Mađara, rekli smo da se ne radujemo radikalima, ali to nije dovoljan razlog da interese Mađara ostavimo nezaštićene. Mađari u prestonici će i ubuduće imati gradskog predstavnika – izjavio je predsednik SVM-a i ironično završio svoje izlaganje:

-Mišljenja sam da ako je ovo jedino čime naši protivnici mogu da se umešaju u politiku SVM-a, neka su živi i zdravi! Neka pričaju o tome da je SVM doneo takvu odluku na beogradskoj izbornoj listi. Da, doneli smo takvu odluku, pa će nekoliko hiljada Mađara u Beogradu i ubuduće imati svog prestavnika.

Elvira Kovač i Balint Pastor (Foto: szmsz.press)