I pored toga što je zakonom zabranjeno partijsko delovanje i organizovanje u obrazovnim ustanovama, Savez vojvođanskih Mađara to ne interesuje, jer i u školama vodi kampanju za glasove.

Da možda to ne bi trebalo raditi, prvi put smo skrenuli pažnju 2018. godine, kada smo objavili tekst pod naslovom Vojvođanska mađarska kampanjska pedofilija. Zatim je četiri godine kasnije Lajoš Bala napisao da je zgrada Boljaji gimnazije u Senti bila mesto kampanje, a gde je svečano otkrivena bista čoveka po kom je škola dobila ime, te su decu postavili pored biste, a jednom od njih je dat list formata A4 sa napisanim brojem 3, odnosno brojem pod kojim je onda SVM izašao na republičke izbore.

Čini se da su u SVM-u mislili da bi ovakva inauguracija biste mogla i ovog puta da prođe, jer su 22. maja Petefijevu statuu svečano otkrili direktor senćanske osnovne škole Šandor Petefi, Gordan Kološ (inače treći na senćanskoj listi SVM-a) i Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Prema izveštavanju Mađar So-a, „događaju su prisustvovali Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, Robert Otot, pokrajinski sekretar za obrazovanje, Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta, Hajnalka Buranj, nosilac liste SVM-a u Senti, kandidat za člana skupštine opštine Sebastijan Stantić, kao i drugi kandidati i članovi lokalnog parlamenta, predstavnici mesnih obrazovnih i kulturnih ustanova i nastavnici i učenici škole“.

Svoje ogorčenje su povodom ovoga izrazili i pojedini nastavnici i roditelji, a nekolicina je poslala poruke našim urednicima u kojima izražavaju nezadovoljstvo što je SVM ponovo koristio jednu školu kao mesto za kampanju.

Zapravo, nisu koristili jednu, već dve, jer su posle Sente posetili Tornjoš, bar se to ispostavlja iz objave Balinta Pastora na Fejsbuku:

„Nakon toga, posetili smo i Osnovnu školu Ištvan Temerkenj u Tornjošu, gde se nastava odvija samo na mađarskom jeziku, i pogledali šta je sve renovirano sredstvima pokrajine, opštine i Mađarskog nacionalnog saveta. 2. juna ćemo glasati da naša deca nastave da uče na svom maternjem jeziku u dobrim uslovima! Ovo zahteva većinsku opštinsku upravu iz SVM-a, kao i predsednika opštine!“

Nakon ove objave na Fejsbuku, bilo bi prilično teško tvrditi da nema nikakve kampanje, ali se naravno može reći i da je predsednik SVM-a otkrio statuu sa članovima svoje stranke van kampanje i sa kandidatima na izbornoj listi samo posetio jednu seosku školu, i da to nema nikakve blage veze sa kampanjom, a svako ko tvrdi suprotno je antinacionalan, remeti zajednicu i podriva jedinstvo.

Rukovodstvo Saveza vojvođanskih Mađara i članovi senćanske organizacije 22. maja gledaju trening rvanja u Osnovnoj školi Ištvan Temerkenj u Tornjošu. Napomena: lica dece smo prekrili, na originalnoj fotografiji nije tako (Foto: Balint Pastor/Facebook)