Mnogi od nas željno očekuju leto svake godine, između ostalog i zbog toga što se tada održavaju mnogi koncerti, festivali na otvorenom. Međutim, često tada, zbog euforije, zaboravimo da je to zapravo vreme kada moramo najviše da pazimo na sebe, naravno, zbog velikih vrućina.

Ono što je tada esencijalno i u čemu se svi stručnjaci slažu, jeste veoma paziti na to da ostanete hidrirani.

A kako ćete znati da li ste dobro hidrirani?

Najjednostavniji način da opazite da li je sve ok jeste, verovali ili ne, da obratite pažnju na boju svog urina, ako ikako možete. Ako je isti tamno žut ili čak braonkast, to je dobar znak da morate odmah da popijete vodu.

Takođe se preporučuje da pravite pauze od igranja negde na hladnijem mestu, kao na primer ispod šatora, da biste svom telu dali vremena da normalizuje temperaturu.

Nažalost, prekomerno unošenje alkohola i raznih stimulansa je prilično uobičajeno leti na ovakvim događajima.

Šta možete da uradite da i tu smanjite opasnost na najmanju moguću meru?

Možete da se dogovorite ko će da vozi, ako idete sa društvom ili da koristite javni prevoz, taksi, da biste došli do i sa mesta događaja.

Stručnjaci takođe savetuju da ostanete u grupi ili odredite jednu osobu koja će biti odgovorna za bezbednost svih. Ako idete na višednevni festival, neka to bude druga osoba svakog dana.

Najbolje bi bilo da alkoholna pića sasvim zamenite vodom, ali ako to nikako ne želite da uradite, onda alkohol barem smanjite na najmanju moguću meru i pored pijte vodu.

Možda zvuči blesavo, ali spakujte grickalice. Glad može dovesti do još gore iscrpljenosti organizma, pa se manite dijeta i ostalih režima tokom ovakvih događaja.

Srećno i pamet u glavu!

Letnji koncerti su divna stvar, ali treba paziti da nam ne presednu (Foto: tribeza.com)