Da sa Sentom odavno nešto nije baš sasvim u redu, to vidimo svi koji živimo u njoj, pa se opet često pravimo da jeste, oćutimo.

Međutim, smatram da ne treba ćutati, nego iznositi činjenice i pitati, možda se nekad nešto i reši.

Evo jednog takvog slučaja, iz ličnog iskustva.

Krajem juna, moja sestra od tetke se iz Sente vraćala za Beograd, odakle je kasnije letela nazad za Kanadu, gde živi već više od 20 godina.

Elem, odlučila je da ide onim autobusom koji polazi iz Sente u 14,30, po redu vožnje, a koji se može naći na sajtu prevoznika Lasta, da bi stigla u normalno vreme i imala vremena da sredi još neke stvari pre puta.

Uredno smo izašle na autobusko stajalište ispred železničke stanice, koje nije baš na najsrećnijem mestu, jer kad upeče zvezda popodne, bude redovno nepodnošljivo tamo stajati ili sedeti, pogotovo leti.  Izašle smo čak pola sata ranije, što je sigurno, sigurno je.

Kao što svi znamo, autobuska stanica je zbog izgradnje marketa najvećeg evropskog diskontnog lanca ukinuta, te je Senta umesto nje dobila tri autobuska stajališta. Na sve to se čovek nekako i navikne, ali na sledeću stvar ne da ne treba, nego ne bi smelo da se navikava. Taj autobus ili dođe ili ne dođe, ovaj put jednostavno nije došao, iako smo čekale 45 minuta. I to ne samo nas dve, već i gomila putnika. S obzirom da moram priznati nisam putovala autobusom odavno, ja sam se zabezeknula, iako verovatno ne bi trebalo, jer kako sam shvatila, ostalim putnicima to nije bilo ništa neobično. Znači, autobus saobraća tada i tada, na sajtu postoji red vožnje, no, on jednostavno nekad ne dođe i to ne samo taj u 14,30, već i onaj uveče, a i onaj ujutro. Dakle, ako imate nešto zakazano, imate neki rok do kog treba da stignete, bacajte pasulj kod kuće, gledajte u kristalnu kuglu, jer nemate koga ni da pitate na licu mesta, osim da pozovete prevoznika dotičnog, koji može da vam da informaciju o tome da li je autobus krenuo ili nije. Ne lezi vraže, ja nazovem prevoznika (zaista ne bih da ih reklamiram, nisu baš zaslužili), u Novom Sadu mi se javi prilično neljubazna ženska osoba sa pitanjem na moje pitanje, Otkud ja to treba da znam? E, onda mi se nešto otkači, te odgovorih isto pitanjem, A koga ja ovde u ovoj nedođiji da pitam, kada stojimo na autobuskom stajalištu bez ikakve mogućnosti da se informišemo? Malo se otkravi gospođa/đica, te proveri i vidi da autobus nije ni krenuo iz Beograda, što znači da se ni ne vraća nazad. Uprkos tome da ja tu logiku uopšte ne razumem, jer odbijam da poverujem da postoji samo jedan autobus koji saobraća u tom pravcu, to je nažalost bio odgovor. Eto, nema autobusa, doviđenja.

Naravno, nakon vikenda (cela priča se događa u petak), ja lepo pošaljem upit nadležnima u opštini Senta zarad informacija od opšteg značaja. Na moje veliko iznenađenje, jer obično uopšte nisu tako predusretljivi, veoma ljubazni gospodin, nadležan za postavljena pitanja, odgovorio mi je veoma iscrpno i brzo.

Moja pitanja su glasila ovako:

  1.  Zašto Senta nema šalter za informisanje o autobuskom prevozu?
  2.  Na koji način se putnici mogu informisati o tačnom dolasku i odlasku autobusa, s obzirom da isti često uopšte ne dođe?
  3.  Ko je odgovoran ako se autobus ne pojavi po redu vožnje (koji stoji na sajtu https://zenta-senta.co.rs/) i koja su prava putnika u tom slučaju?

 

Odgovor nadležnog je glasio ovako:

 

  • Na prvo pitanje zašto Senta nema šalter za informisanje o autobuskom prevozu, mogu Vam odgovoriti sledeće. S obzirom da je opština Senta donela Odluku o određivanju međumesnih autobuskih stajališta i stajališta u prigradskom saobraćaju na teritoriji opštine Senta (“Sl.list Opštine Senta” br. 31/2021) kojom se ukida autobuska stanica u naselju Senta, a da ubuduće postoje samo autobuska stajališta i to na tri mesta u naselju Senta, a to su: stajalište kod mosta na reci Tisa, stajalište kod železničke stanice i stajalište kod bolnice, samim tim ne postoji ni šalter za informisanje o autobuskom prevozu koji je bio na autobuskoj stanici.
  • Na drugo pitanje na koji način se putnici mogu informisati o vremenu tačnog dolaska i odlaska autobusa, a s obzirom da često oni uopšte i ne dođu, najbolje je da se nazove autobuski prevoznik i kod njih da se traže potrebne informacije, blagovremeno. Kao pojašnjenje cele situacije možemo Vam navesti činjenicu da smo se kao opština Senta, nakon donošenja Odluke o određivanju međumesnih autobuskih stajališta i stajališta u prigradskom saobraćaju na teritoriji opštine Senta (“Sl.list Opštine Senta” br. 31/2021) u kojoj se ukida autobuska stanica i imenuju samo autobuska stajališta, obratili svim autobuskim prevoznicima koji saobraćaju kroz Sentu, kao i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kako bi dobili saglasnost na donešenu Odluku i kako bi prevoznici prijavili izmenjen red vožnje, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da registruje red vožnje prevoznika prema važećoj novoj Odluci i izda/potvrdi/overi im nov red vožnje. Međutim, iako su svi (autobuski prevoznici i Ministarstvo) znali za nove izmene, ostalo je isto stanje, tj. prevoznici su prijavili redove vožnje sa stajanjem na mesto gde je bila autobuska stanica nekad, a ni Ministarstvo nije obratilo pažnju na nove izmene, nego je te redove vožnje potvrdilo. Mi, kao lokalna samouprava, smo se nekoliko puta obratili Ministarstvu direktno, pismeno i telefonski, ukazujući im da su načinili grešku kod potvrđivanja reda vožnje autobuskim prevoznicima, i tražili smo da se ta greška izmeni. Primetili smo da su se neki autobuski prevoznici navikli na nove izmene, dok ih neki nisu prihvatili.
  • Na treće pitanje: ko je odgovoran ako se autobus ne pojavi po redu vožnje (koji stoji na sajtu https://zenta-senta.co.rs/) i koja su prava putnika u tom slučaju, možemo Vam odgovoriti da je za nepojavljivanje autobusa po redu vožnje odgovornost isključivo određenog autobuskog prevoznika, a svoja prava putnici mogu potražiti u konsultaciji sa pravnicima i eventualno obraćanju Republičkom saobraćajnom inspektoru ili Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture direktno.

 

Iscrpno, kulturno i razumljivo.

Ono što nije razumljivo, to je činjenica da ne možete ni na šta sto posto da računate što se tiče autobuskog prevoza.

Barem što se tiče prevoza, nijedno naselje ne bi smelo da bude poslednja rupa na svirali, da ne načinjemo druge teme.

Autobusko stajalište kod železničke stanice u Senti (Foto: privatna arhiva)