U prošlosti možete videti samo srpske vladare čvrste ruke, koji su uspeli da definišu cikluse. I Vučić je tako harizmatična ličnost, a koja je izgradila jedan neverovatan sistem

 

„Promena raspoloženja javnosti je na neverovatan način uzdigla jednu novu generaciju u mađarskoj zajednici u Vojvodini, jednu mladu starosnu grupu, 25 – 40 godina. Oni koji ovde žive, a koji po svim znacima svoju decu žele ovde da podižu, a koji su se zbog toga pojavili na našim listama, u našim kampanjama, zato su postali aktivisti. Preuzeli su ulogu u kampanji, i na terenu, koji je najomraženiji deo kampanje. Preuzeli su to na sebe, jer ovde vide svoju budućnost, a s druge strane im je politiziranje mađarskog saveza postalo privlačno“ – rekao je Ištvan Pastor, predsednik saveza Vojvođanskih Mađara slovačkom nedeljniku ma7. Predsednik pokrajinskog parlamenta je o Aleksandru Vučiću izjavio sledeće:

-Sugestivna ličnost, koja spava dva ili tri sata dnevno, jer ga je dobri Bog načinio takvim da ga ništa drugo ne zanima. To je njegov način života. S druge strane, srpsko društvo, pravoslavni svet se razlikuje od zapadnog hrišćanskog sveta. U prošlosti možete videti samo srpske vladare čvrste ruke, koji su uspeli da definišu cikluse. I Vučić je tako harizmatična ličnost, a koja je izgradila jedan neverovatan sistem. Srpska napredna stranka ima 700.000 članova, u vreme kada populacija Srbije ne dostiže ni sedam miliona – rekao je Pastor, koji je u intervjuu priznao i to, da Srpska napredna stranka pokušava da prikupi i mađarske glasove, na šta je Pastor rekao, da „lakše se nosimo sa tim, to jest, možemo napraviti jaču nacionalnu politiku. Oni našu politiku ne doživljavaju kao mađarizaciju, već jednostavno prihvataju interese naše zajednice“.

Što se tiče saradnje, predsednik SVM-a je rekao da već šest godina sarađuju sa Vučićevima.

„Nije jednostavno, oni nisu Totovi, ovde se priča da umesto jutarnje kafe piju krv. Oni su teški partneri, ali ako se dogovorite sa njima, drže datu reč“.

Na pitanje novinara koliko je bilo teško formirati jedinstvo u celoj Vojvodini, predsednik SVM-a je odgovorio:

-Jednog popodneva sam isključio 82. osobe iz stranke, takve koje su bile nepokolebljive i nezaobilazni deo mađarskog javnog života u Vojvodini poslednjih 20 godina. Ovo su naravno rizične stvari, ali ako to ne uradite, cela stvar će istruliti iznutra. Kod tapkanja u mestu ne možete da napredujete, morate da odlučite gde da krenete. Neko za ovo još mora da dobije legitimitet, da unapred kaže ko je, šta misli, kakav mu je cilj, kako i sa kim želi tamo da stigne. Ako to i drugi prihvate, onda odatle treba krenuti.

Ceo intervju na mađarskom jeziku možete pročitati ovde.

(Sabad Mađar So 13.07.2020.)

Prevod: Ljudmila Janković Gubik

Foto: Beta