Izgleda da što se više graničnih prelaza otvori na mađarsko-srpskoj granici (polako će na svakom kilometru biti po jedan) utoliko je sporiji i komplikovaniji prelaz granice. Ovaj problem postoji već godinama, dok mađarske vlasti uporno negiraju da bilo šta imaju sa činjenicom, potpuno neopravdano, da više časova treba čekati na prelaz granice na mađarskoj strani.

Koliko ih zapravo ne zanima ovaj problem, dokazuje i njihov odgovor, poslat 12. decembra, kao odgovor na interesovanje dnevnog lista “Magyar Szó” u vezi sa ovim problemom:

“Finansijski službenici na graničnim prelazima izvršavaju svoje dužnosti u skladu sa važećim odredbama. Predmetni carinski postupak određuje način ispitivanja, odnosno nivo detalja pregledavanja robe, na koji utiču različiti faktori rizika. Ovi faktori se zasnivaju na individualnoj proceni, a ne na opštim uputstvima, te je sasvim moguće da određene mere traju duže, pa je moguće da putnici moraju da čekaju da stignu na red.

Prema važećim zakonskim odredbama, stranci mogu tražiti povraćaj PDV-a kupljene robe ako imaju dokaz o kupovini iste u Mađarskoj, tj. na teritoriji Evropske unije. Da bi se ova činjenica proverila, potrebno je proveriti da li se navedena roba na računu zaista i nalazi u prtljagu stranog putnika ili ne.

Vreme koje je potrebno za pojedinačni pregled robe, a vezano za povraćaj PDV-a stranih putnika, zavisi od više faktora. Provera, kao i frekventnost iste, prvenstveno zavisi od količine i vrste robe.tj. proizvoda.

Sporije napredovanje “PDV reda” može biti uslovljen i povećanim brojem poseta tokom nastupajućih praznika i shodno tome, povećanjem broja započetih postupaka.

Na graničnim prelazima koje ste pomenuli, broj odlazećih putnika se verovatno neće smanjivati kako se približavaju praznici, pa proističe iz ovog i prethodnih odgovora da se ni vreme potrebno za carinsku administraciju neće smanjivati“ – može se pročitati u pismenom odgovoru Nacionalne poreske i carinske  uprave županije Csongrád (Čongrad).

No, od tada je polako prošla skoro cela godina, a situacija ne da se nije poboljšala, već se éak pogoršala.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM), pre neki dan je ponovo oštro osudio situaciju na mađarsko-srpskoj granici u emisiji “Napindító” (“Početkom dana”), mađarske redakcije Subotičkog radija.

“Granični organi na mađarskoj strani bojkotuju posao. Ne mogu dati drugo objašnjenje u vezi ove situacije. Ovo rade veoma uspešno. Vidim da je potpuno svejedno u kom delu dana čovek putuje, svejedno je u kom pravcu ide, svejedno u kom godišnjem dobu se nalazimo, dugo čekanje je konstantno prisutno. I to uvek na mađarskoj strani. Nije bitno da li je u pitanju ulaz ili izlaz. Govorim iz iskustva, jer i ja tamo idem i obraćam pažnju. Suviše sporo, suviše komplikovano, bez ikakvih znakova dobre volje, oni svoj posao rade bez ikakve efikasnosti“ – ocenio je Pastor trenutnu situaciju.

Pozivajući se na pismo, ponovo smo se obratili nadležnim mađarskim vlastima. Sada nas je službenik Odeljenja za administraciju Državne uprave za poreze i carine županije Čongrad uputio na policiju, jer se ovo pitanje navodno ipak odnosi na njihov krug delatnosti.

Posle dva dana, uspeli smo da iskamčimo potonju izjavu:

“Mađarska policija vrši granične kontrole na spoljnjoj šengenskoj granici Mađarske na osnovu međunarodnih sporazuma i važećih zakona, koristeći sve raspoložive resurse.
S poštovanjem,
ORFK služba za komunikaciju”

Odlično, samo tako nastavite, a i otvorite još barem tri granična prelaza novcem iz EU, možda će se vreme čekanja sa pola dana produžiti na dan i po.


Ilustracija: Redovi na mađarsko-srpskoj granici