Već po 12. put je održano najveće srednjoistočno evropsko konjičko takmičenje  u Budimpešti na Trgu heroja. Na takmičenju Nacionalni Galop, takmiče se jahači iz Mađarske i oni preko granice, a sve u znaku očuvanja konjičke tradicije. Od 2013. godine, ovo takmičenje ima i Međunarodni galop, u kom učestvuju ljubitelji ovog sporta i tradicije iz raznih država, sa skoro svih kontinenata. Srbija je od samog početka u sedlu i to ne sa malim uspehom.

U kvalifikacionoj trci Međunarodnog galopa održanoj ove godine nastupila je i Srbija i to sa jahačem koji je 2018. godine pao na drugo mesto samo zbog foto finiša. Za sve je prošle godine Dejan Davidović osvojio Međunarodni galop, jedino je foto finiš presudio u korist Kine. Ove godine je Dejan Davidović u polufinalu predstavio predivan galop sa svojim partnerom Shagya arabian, te su završili na drugom mestu, čime se kvalifikovao za dalje i pored Vojvođanskih jahača, mogli smo i za njega navijati u finalu Međunarodnog galopa.

U okviru Nacionalnog galopa jahači dovode svoje konje, a u okviru međunarodnog, takmičari dobijaju konje iz ergele Babolna, s tim da žreb odlučuje kog će konja jahati. Ergela Ménesbirtok veoma vodi računa o tome da takmičari dobiju grla jednakih performansi, jer su već svakako u vanredno teškoj situaciji, s obzirom da 2 – 3 dana nije dovoljno da se odgovarajuće sprijatelje sa životinjskim partnerom. Ni za trening nemaju previše vremena niti prostora, pa stručni komentatori priznaju da sreća nema malog udela u uspehu. Sva grla su vrste Shagya arabian.

Dejan Davidović je redovni takmičar u glavnom gradu Mađarske, 2013. je predstavljao Srbiju i ne samo da je ušao u finale, već je takmičenje završio na drugom mestu. Prošle godine, kako smo već pomenuli, ponovio je svoj uspeh i ponovo osvojio drugo mesto. Vođa ekipe je Suzana Sekulić, koja se i sama takmičila na Galopu 2017.godine i osvojila drugo mesto za Srbiju.

U finalu ove godine galopirali su takmičari iz šest zemalja, Austrije, Surinama, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske. Srbija je ubrzo izbila na čelo trke i jedno vreme i vodila, a malo pre cilja je konj izgleda odlučio da sačeka ostale i usporio je. Čak su i stručnjaci istakli da se nedvosmisleno videlo da je jahač sve dao od sebe, ali da je potpuni uspeh zavisio od konja. Dejan Davidović je naposletku četvrti ugalopirao u cilj na Međunarodnom galopu. Izuzetan uspeh je već to što je dospeo u finale, a nadajmo se da će sledeće godine žreb da mu dosudi boljeg konja.

Međunarodni galop 2019. osvojila je takmičarka iz Ujedinjenog Kraljevstva, Lijana Nikols. Dama je članica konjice Britanske kraljevske garde.

Foto: Veronika Sapanoš