Fondacija Slavko Ćuruvija, Nezavisno udruženje novinara Srbije , Nezavisno udruženje novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija, podneli su krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika televizije Happy, zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog dela povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti. O detaljima smo pitali Šinkovič Norberta, predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine:

„Milomir Marić, glavni urednik televizije Happy, govorio  je u jednom od prethodnih emitovanja, o jednom od članova akademske zajednice koji je zajedno sa rektorkom Ivankom Popović razgovarao sa studentima koji su zauzeli rektorat Univerziteta u Beogradu. Radi se o Danijelu Sinaniju, za koga je ovaj nazovi novinar izjavio da „ mu je sumnjivo prezime“ i „da se tako ponašao na Kosovu, Tači i Haradinaj bi mu već davno presudili.“

Ovo su veoma teške rečenice, veoma teške izjave i verujemo da su se govor mržnje i diskriminacija pokazale u punom svetlu. Svrha naše tužbe je prvenstveno ta, da uzdrmamo nadležne institucije, kao i da na neki način primoramo članove Regulatornog odbora za elektronske medije (REM) i pravosuđe, da reaguju i primene raspoložive im zakone – rekao je Šinkovič i naglasio:

„Jednostavno je nedopustivo, da se u jednom mediju, koji koristi javnu frekvenciju, oglase ovakve reči, a i to da do sada nijedna nadležna institucija na ovo nije reagovala.“

Predsednika Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine smo pitali i koliko je prisutna mržnja u srpskim medijima i da li se može uporediti sa situacijom koja je bila tipična devedesetih godina prošlog veka.

„Mislim da je danas u medijima prisutan govor mržnje. Naročito u onim medijima koji se bave tabloidnim novinarstvom, tačnije, pojavljuju se u obliku tabloida. Vidimo i sami, da određene političke organizacije zapravo svakodnevno koriste štampu za političke obračune i to je jednostavno nedopustivo! Takođe veliki problem predstavlja i to , što u tom haosu, koji je tipičan za pomenute medije, nijedna nadležna institucija nije spremna da sprovede red. Mislim da je ovo što se sad odvija u medijima, blaćenje, kampanje omalovažavanja, pretnje i govor mržnje, veoma je blisko onoj retorici koju su građani ovde mogli da čuju devedesetih godina prošlog veka“ – ukazao je Šinkovič.

Prema rečima predsednika ove stručne organizacije, posebno problematično je zamagljivanje granica između kvalitetnog novinarstva i političke propagande.

„Razne političke inicijative i organizacije pokušavaju da primoraju javnost da izjednače i u istu grupu stave one novinare, koji zaista ozbiljno obavljaju svoj posao i ne prave partijsku i političku propagandu, sa onima koji služe interese određenih partija i skupina. Mislim da u ovoj situaciji rezultat možemo postići samo preduzimanjem veoma ozbiljnih koraka. U Udruženju kao rešenje ovog problema vidimo dve važne stvari, a jedna je da javnost treba edukovati, obrazovati , u cilju čega nudimo sadržaje , da bi javnost razumela koliko je sve ovo opasno, i da treba povući granicu radi zaštite onih novinara koji dobro obavljaju svoj posao i naravno, na neki način moramo primorati institucije da konačno primene zakone.“ – rekao je Šinkovič Norbert.

Poslušajte razgovor sa Šinkovič Norbertom na našem podkastu na mađarskom jeziku:

Gyűlölet és diszkrimináció a szerbiai médiatérben | 2019. november 1.