Internet je prepun sve čudnijih od čudnih, duhovitijih od duhovitih, glupljih od najglupljih zbirki zakona. U Francuskoj je zabranjeno nazvati svinju imenom Napoleon. U Filadelfiji ne možete držati perec u torbi. U Kaliforniji je ženama zabranjeno voziti automobil u negližeu. U Singapuru ne smete žvakati žvakaću gumu, u Londonu je zabranjeno umreti u zgradi Parlamenta, u Indoneziji odrube glavu onom ko masturbira. Takvih zakona.

A u Senti su izgleda gradski oci odlučili da i u ovom smislu sustignu svetske trendove. Na poslednjem sastanku opštinskog veća, na dnevnom redu je bio ukaz o uslugama dimnjačara. Jedan član ovog ukaza navodi sledeće, citiram: „U instalacijama i opremi za sprovođenje dima i loženje, koje nemate nameru koristiti više od godinu dana, obavezni ste tražiti od nadležne firme da zapečati instalacije,tj. opremu.“ Dakle, malo jednostavnije i manje pravno suvoparno složeno, ako neko proceni da u narednih godinu dana neće koristiti dimnjak i peć, obavezan je javiti nadležnima da izađu u domaćinstvo i zapečate i jedno i drugo.

Kao što je jedan (opozicioni) predstavnik rekao u svom blistavom govoru, u svakodnevnom životu to znači sledeće. Pretpostavimo da smo u međuvremenu prešli na drugi način grejanja, pa smo kao građanin koji poštuje zakon zapečatili našu peć i dimnjak. Nakon toga, recimo, dođe do stalnog nestanka struje, a napolju je minus dvadeset stepeni Celzijusa. Kao na primer baš prošle godine za Božić, baš u Senti. Založili bi, ali ne možete, jer su i peć i dimnjak zapečaćeni. Ali nema tu problema, samo treba javiti nadležnima i oni se brže-bolje stvore tamo, skinu pečat i već možete i da založite. U datoj situaciji, izaći će i na više hiljada mesta, ako je baš svako poštovao zakon i zapečatio dimnjak. Kada pak dođe ponovo struja, možete nanovo sve zapečatiti. Jednostavno i životno, zar ne?

Naravno, očigledno je neprimereno javno pozivati građane da se ne pridržavaju važećih zakona i propisa, pogotovo ne u uredničkom članku. Ostanimo pri tome da to ni neću uraditi, pre ću savetovati svima sledeće: ipak zadržite zdravu pamet. I radujte se što je još imate.

Zdravu pamet.

Peter Kokai

Prevela: Ljudmila Janković Gubik