Kako si? Na ovo pitanje čovek automatski odgovara ovako: Hvala, dobro!

E pa ja već izvesno vreme ovo ne radim. Nisam dobro. Ne zapravo fizički, već psihički. Iako bi bilo šta da se leči na mom telu i fizički, ali to može da sačeka. Koliko? Pa, ne znam ni sama, nekoliko vrhunaca u jednom – dva talasa epidemije. Ali koliko je to vremena, ko zna? Samo oni, koji zvanično mogu da daju takve izjave i donesu odluku, da nam prilikom otvaranja glasačkih kutija ne preti velika opasnost od zaraze, dok je pri zatvaranju istih već veliki problem i ponovo uvode raznorazne mere.

Zašto u stvari nisam dobro? Jer zapravo niko oko mene nije. I mladi ljudi su se osuli – najverovatnije na nervnoj bazi -, što bi trebao da pregleda lekar, ali on ili ne radi, ili odmahuje: mladi su još, kakve ozbiljne probleme oni mogu da imaju? I stariji bi da idu na redovne kontrole, ili se baš i kod njih pojavilo neko novo oboljenje, ali od lekara opšte prakse ne mogu da odmaknu dalje, jer specijalisti ne ordiniraju. Uzalud su penzioneri, uzalud su plaćali zdravstveno osiguranje 30 godina, sad, ako sami sebi žele dobro, mogu da idu kod privatnika – ako za to naravno imaju novca.

U poslednjih mesec, dva dana, nisam samo za jedan takav slučaj čula od poznanika, da bi njihov rođak još bio živ, da su kola hitne pomoći izašla kod njih, da nisu čekali test na korona virus, umesto da su operisali, da nisu merili temperaturu, nego pogledali ultrazvuk i zaustavili unutrašnje krvarenje, a ne lečili čoveka od lumbaga. Kada se udubim u razmišljanja o ovakvim stvarima, sloši mi se. Počne da mi se vrti u glavi i počnem da se brinem, ne samo za sopstveno zdravlje, već za fizičko i psihičko zdravlje svih nas. O čemu sve bi mogli da pričaju zdravstveni radnici… Kada bi mogli, kada se ne bi plašili da ne izgube posao…

Dan nakon izbora, iz pera jednog novinara Balkanske istraživačke mreže (BIRN) osvanule su činjenice, po kojima su srpske vlasti tajile pravi broj umrlih od korona virusa, kao i da su mutili u vezi broja zaraženih. Prema podacima BIRN-a, a koji potiču iz državne baze podataka o COVID-19, kojima upravlja Institut za javno zdravlje Batut, između 19. marta i 1. juna, od korona virusa su preminula 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično objavljenih podataka, s obzirom da su vlasti obavestile o samo 244 smrtna slučaja u ovom periodu.

Niko nije hteo da reaguje na ovo pisanje o utvrđivanju činjenica, ali, pošto je to objavljeno, onda su oni koji su smeli javno da pričaju o epidemiji, počeli da objašnjavaju, govoreći da je tačno da je prećutan broj od 388 obolelih od korona virusa, ali nisu od toga preminuli.

A vi, kako ste?

Žaklina VIGI ŽOLDOŠ