Dr Keith Wood je veći deo svoje karijere proveo u farmaceutskim istraživanjima u oblasti molekularne i hemijske biologije, koristeći svoj rad sa bioluminescencijom da bi razumeo kako molekuli stupaju u interakciju sa bolestima, javlja National Public Radio, nezavisni američki medij.

Svoj rad je započeo još kao diplomac, kada je tim u kom je bio ubacio gen svica u biljku duvana. Bila je to mala biljka i nije mogla da zadrži svetlost bez dodavanja supstrata. To nije bilo nešto što bi jedan potrošač kupio, ali je bilo dobro za razumevanje puteva unutar organizama.

Sada, oko 40 godina nakon te prve biljke, Wood i njegova kompanija u Ketchumu, Light Bio, prodaju novu vrstu petunija: one svetle u mraku.

„Ljudi ne razmišljaju o nauci, već samo o tome da ova biljka donosi radost u naše živote. Iznedrili smo nešto zaista posebno, što donosi delić neke magije u naše živote“ – rekao je Wood.

Petunija sa jarkim, belim cvetovima izgleda kao nešto što biste kupili u proleće u rasadniku. Međutim, kada se svetla ugase, latice polako počinju da svetle zelenkasto-belim sjajem. Biljka uvek sija, samo ljudske oči treba da se prilagode da vide svetlost. Najnoviji pupoljci su najjarkiji i naglašavaju svetleće cvetove.

Ova vrsta petunije je nazvana Svitac petunija, jer jarki pupoljci podsećaju na svice koji sede na vrhu biljke. I uprkos svom nazivu, ova biljka nema gene svitaca, već četiri gena bioluminescentnih pečuraka i peti iz gljive.

Kako je Wood objasnio, prvi gen uzima metabolit i pretvara ga u metabolički intermedijer. Drugi gen uzima intermedijer i pretvara ga zapravo u gorivo za bioluminiscenciju. Treći gen je ono što zapravo čini svetlost, a poslednji gen u nizu uzima proizvod iz svetlosne reakcije i reciklira ga nazad do početne tačke. Ovo je samoodrživi ciklus, što znači da sija jarko i da mu nije potrebna dodatna hemikalija kao što je biljka duvana da bi ga osvetlila.

Svitac petunija možda nema praktične implikacije za stvari kao što su napredak u farmaciji ili proizvodnja useva, ali je za Wooda ova biljka transcendentna.

„Postoji nešto magično u tome da vidite ovo živo prisustvo, blistavu vitalnost koja dolazi iz žive biljke koja lično daje neku vrstu magičnog iskustva koje jednostavno ne možete videti na fotografiji.“ – rekao je Wood.

Zapravo, ne bih imala ništa protiv da ovog leta sedim u svojoj bašti i gledam magiju kako sija od svetlosti petunije.

Svitac petunije (Foto: npr.org)