Povučena izjava, izgubljeni dokumenti, odbijen zahtev za intervju, odloženi odgovori pozivajući se na nedostatak vremena – sve su to znaci, koji upućuju na zaključak da sa tom temom nešto nije u redu. Izgleda da oni koje se to dotiče radije ćute, i odugovlače, uzdajući se u to da će na ovaj način valjda uspeti da pometu stvari pod tepih.

Mađarski političari u Vojvodini se često i mnogo pozivaju na to, koliko toga im duguju vojvođanski Mađari zbog dobijenih subvencija. Sada, u doba kampanje, na dnevnom nivou možemo čuti da političarima treba da budemo zahvalni i za ovo, i za ono, pa čak i za ono tamo. Barem toliko često možemo čuti i to, da za subvencije fondacije Prosperitati nije uslov članstvo u stranci, da se iznosi odobreni od Fondacije mogu iskoristiti samo u tu svrhu, da se taj novac mora opravdati veoma pažljivo i temeljno.

Čaladi Ker je sada naišao na jedan takav slučaj kada se ovaj visoki nivo transparentnosti može barem dovesti u pitanje. Fondacija je za jedan projekat dodelila skoro devet hiljada evra, a koji se od tada nije još ostvario, iako su od dodele novca prošle godine. Da bi priča bila još lepša, korisnik je i opravdao dobijeni novac. Samo eto, projekta nigde ni od korova. Naravno, nema ni novca, a ni čoveka koji je tada vodio kulturno udruženje.

Pitanja se ređaju, samo što nema odgovora, iako ne tražimo previše komplikovane stvari.

Kada će biti izgrađena seoska kuća u Srbobranu? – jedno jednostavno pitanje, koje na prvi pogled deluje potpuno relevantno i na koje je jednostavno odgovoriti. Tim pre, jer novac namenjen za ovo stoji na raspolaganju već četiri godine, jer je juna 2016.godine Mađarsko kulturno udruženje Aranj Janoš dobilo 1 078 550 dinara, (što je ekvivalentno tadašnjoj sumi od 8770 evra) od Prosperitati Fondacije na tenderu za razvoj turizma privatnih preduzimača, udruženja / nevladinih organizacija.

Gradi se seoska kuća – objavio je nedeljnik Het Nap 9. novembra 2016. godine u srbobranskoj reportaži, iz koje je proisteklo da je „Mađarsko kulturno udruženje Aranj Janoš zajedno sa Memorijalnom kućom Gion Nandor kupilo staru nekretninu na kojoj će se graditi seoska kuća“.

Tu se gradi seoska kuća: pokazala je novinaru i fotografu Het Nap-a Ibolja Kolenak novembra 2016. godine

Iz članka je čitalac mogao da sazna i dalje detalje: „Uspešno su konkurisali u Fondaciji Prosperitati za očuvanje stanja zgrade i izgradnju pomoćnog objekta. Radovi su počeli polovinom septembra.“ Nedeljniku je izjavu dala Ibolja Kolenak, tadašnja predsednica Mađarskog kulturnog udruženja Aranj Janoš.

Gde se izgubila saglasnost većinskog vlasnika?

I zašto mi sada istražujemo sudbinu tendera od pre četiri godine?

Pa nije teško pogoditi: od tada seoska kuća, a ni izgradnja pomoćne zgrade nisu završene.

Pre nego nastavimo dalje, vredi skrenuti pažnju na jednu „sitnicu“, naime, naleteli smo na jedno interesantno otkrovenje na stranici Republičkog katastra (http://www.rgz.gov.rs/), gde piše da je imanje na adresi ulica Pap Pal br.1 u Srbobranu četiri petine vlasništvo Memorijalne kuće Gion Nandor, dok je ostatak od jedne petine vlasništvo Mađarskog kulturnog udruženja Aranj Janoš.

Na sajtu Republičkog katastra stoji da je parcela na adresi ulica Pap Pala 1 u Srboranu četiri petine u vlasništvu Memorijalne kuće Gion Nandor, dok je ostatak od jedne petine u vlasništvu Mađarskog kulturnog udruženja Aranj Janoš

Uzimajući u obzir ove informacije, činilo se logičnim da na konkurs treba da konkuriše većinski vlasnik parcele, Memorijalna kuća Gion Nandor. Ako pak ne, onda barem, da je u tendersku dokumentaciju uključena njihova saglasnost, jer je parcela u četiri petine njihovo vlasništvo.

S obzirom da predsednica Mađarskog kulturnog udruženja Aranj Janoš već živi u inostranstvu, prvo smo se obratili Dežeu Nemetu, predsedniku Memorijalne kuće Gion, a koji nam je odgovorio da ne želi da da izjavu povodom ove teme.

– Ljudi svašta pričaju, dosta tračeva prati Prosperitati tender vezan za seosku kuću – izjavio je Tibor Barna, kandidat na lokalnim izborima, a član GG Saveza za Srbobran, Turiju i Nadalj, prema čijim rečima, s obzirom da pričamo o javnom tenderu, u ime grupe koju predstavlja, moli nadležne i podnosioca zahteva, da iznesu u javnost dokumentaciju tendera i dokumente koji sadrže obračune troškova.

– Na ovaj način bi možda mogli da stavimo tačku na pogađanja, koji se fokusiraju na ono što je trebalo uraditi, da li su podnosioci zahteva zaista pružili uvid u sve troškove – rekao je Barna.

Usput smo i to saznali, da je tokom izgradnje došlo do nekih nepravilnosti. Prema informacijama dobijenih od meštana, investitor je između ostalog gradio i na susednoj parceli, te je kao rezultat toga gradnja stala. S obzirom da je većinski vlasnik parcele Memorijalna kuća Gion Nandor, na njihovu adresu je stigao poziv od građevinske inspekcije, ali koji čini se, za sada nije imao pravne posledice.

Pitanja – za sada bez odgovora

S obzirom da je tender raspisala Fondacija Prosperitati, njima smo se obratili za informacije. Želeli smo da dobijemo odgovore na sledeća pitanja:

1. Kako je Mađarsko kulturno udruženje Aranj Janoš moglo da konkuriše, ako je većinski vlasnik parcele Memorijalna kuća Gion Nandor?

2. Da li je Fondacija Prosperitati imala saznanje o tome da je građevinska inspekcija zaustavila radove, tj.da je opomena stigla na adresu Memorijalne kuće Gion Nandor?

3. Da li je izvođač radova obavestio fondaciju da je gradnja skliznula jedan metar na susednu parcelu?

4. Precizno, za šta je Mađarsko kulturno udruženje Aranj Janoš konkurisalo i dobilo podršku od Fondacije Prosperitati?

5. Da li novinar Čaladi Ker-a može da pogleda tender Mađarskog kulturnog udruženja Aranj Janoš, kao i obračun, na šta je tačno potrošena dobijena podrška?

6. Da li Fondacija Prosperitati ima saznanje o tome kada će biti izgrađena seoska kuća u Srbobranu?

Pitanja smo dostavili u ponedeljak, 8.juna i zamolili Fondaciju, da ako je moguće, odgovore u roku od 72 sata. Ne treba biti vrač pogađač da bi neko pogodio: nisu bili u mogućnosti. U pismenom odgovoru zahvalili su što smo ih potražili i napisali sledeće:

„Zbog kratkog vremena nažalost ne možemo da odgovorimo na pitanja u zadatom roku, ali vam kasnije stojimo na raspolaganju. Fondacija Prosperitati nije vlasnik pomenute zgrade, te se niste obratili na pravu adresu u vezi stanja na licu mesta. Pristup dokumentima možemo pružiti u unapred dogovoreno vreme i na unapred dogovoren način.“

Izgradnja je za tri i po godine stigla dovde, i tu je i prestala

Odgovor je stigao bez potpisa, to jest, nije bilo imena na kraju pisma, samo toliko: Fondacija Prosperitati. Davalac odgovora nije položio ispit iz pismenosti, jer je nas nekoliko uzaludno pokušavalo da shvati, na koje pitanje je odgovor rečenica „Fondacija Prosperitati nije vlasnik pomenute zgrade, te se niste obratili na pravu adresu u vezi stanja na licu mesta“, jer ih mi ni u jednom od šest pitanja nismo zamolili da dozvole uvid stanja na licu mesta. U svakom slučaju, čekamo odgovore, nadajmo se da će oni uskoro i stići, a naravno iskoristićemo priliku da zavirimo u tender Mađarskog kulturnog udruženja Aranj Janoš.

Dve godine nakon dobijanja tendera, došlo je do smene straže na čelu kulturnog udruženja. Na mesto Ibolje Kolenak, došla je Angela Robotka, koja je rado odgovorila na naš zahtev, a sve što je zamolila bilo je da pre objavljivanja pročita i odobri ono što je izgovorila. Nedugo zatim, povukla je izjavu i tražila pitanja u pismenom obliku, opravdavajući svoj potez time da će na našu dilemu odgovoriti predsedništvo, a ne ona.

11. juna je predsedništvo Mađarskog kulturnog udruženja Aranj Janoš poslalo sledeće pismo našoj redakciji:

„Zahvaljujemo na časti interesovanja za rad našeg udruženja. U toku je lincenciranje sledeće faze investicije i verujemo da će se to uskoro i dogoditi. Na vaša pitanja ćemo rado odgovoriti. Zbog zauzetosti našeg predsedništva molim da ovo usledi kasnije.“

U telefonskom pozivu upućenom građevinskoj inspekciji, rekli su nam da taj inspektor koji je vršio uviđaj u tom slučaju više ne živi u gradu a ni da nemaju ni tadašnja dokumenta! Insistiramo da nam na pitanja odgovore makar u pismenoj formi, ako već ne mogu da nam pošalju kopije dokumenata, s obzirom da su ona (prema njihovoj tvrdnji) nestala. Do zaključenja našeg lista, odgovori inspekcije nisu stigli.

Sledi nastavak?

Ovaj tekst bi najlakše bilo zaključiti tako, da na kraj napišemo sledeće: sledi nastavak, s obzirom da su i Fondacija Prosperitati i Mađarsko kulturno udruženje Aranj Janoš potvrdili, da kada smanje njihove ogromne obaveze (pod ovim treba podrazumevati kampanju i glasanje), onda će nam odgovoriti na pitanja, a i građevinska inspekcija nam je obećala odgovor u pismenoj formi. I da, sigurno je da će ovaj članak imati nastavak, samo izgleda da treba da sačekamo da tangirani usaglase svoje stavove.

Imre TOT, Janoš TEKE