Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Komitet pravnika za ljudska prava (Yucom) danas su saopštili da daju punu podršku inicijativi „Ujedinjeni protiv kovida“ i pravu zdravstvenih radnika  da slobodno iznose svoje mišljenje.

„Zahtevamo od organa javnih vlasti i direktora zdravstvenih ustanova da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika. Lekari, potpisnici inicijative ’Ujedinjeni protiv kovida’, postupili su kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice“, navodi se u saopštenju za javnost.

Najoštrije su osudili nastupe nosilaca javnih funkcija kojima se ugrožava sloboda mišljenja, kao i pritiske na lekare da povuku svoj potpis.

„Vlada Srbije, Ministarstvo zdravlja i Krizni štab, kao i sve druge javne institucije koje su uključene u borbu protiv virusa korona, dužne su da uzmu u obzir i razmotre svaku inicijativu i kritiku, a posebno one koje dolaze od strane lekara, kako se zdravstveni sistem ne bi urušio, što bi imalo nesagledive posledice“, piše u saopštenju.

Podsetili su da je Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava takođe istakla ulogu branitelja i braniteljki ljudskih prava u umanjenju posledica epidemije.

„,Branitelji i braniteljke ljudskih prava rade ključni posao u podržavanju napora na sprečavanju širenja virusa, zaštiti ranjivih ljudi i identifikovanju uticaja pandemije na život i sredstva neophodna za život ljudi. Države treba da javno priznaju doprinose civilnog društva, uključujući i doprinose braniteljki i branitelja ljudskih prava, medijskih radnika i radnica, nezavisnih državnih institucija u deljenju dobrih praksi, rasvetljavanju nedostataka u odgovorima institucija i obrazovanju stanovništva u pogledu javnog zdravlja“, navela je ta Kancelarija UN-a.

RERI i Yucom su pozvali sve kolege iz civilnog sektora da pruže podršku zaštiti elementarnih ljudskih prava lekara potpisnika inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“.

Izvor: Autonomija

Foto: autonomija.info