“Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Katedri za mađarski jezik i književnost, 27. avgusta ove godine odbranjen je master rad sa nazivom Pravopisne greške u Slobodnom Mađar So-u, i bez ikakve ironije se zahvaljujemo njegovom autoru, da je posvetio vreme proučavanju članaka obljavljenih tokom tri i po godine”.

 

I da tri puta napišemo reč iz naslova, pa sve to dignemo na kvadrat, ne bi ni približno bilo dovoljno da ispoljimo zahvalnost, iako to poslednjih dana uzalud pokušavamo, jednostavno nismo našli odgovarajuće reči za to.

Ali smo osećali, da ne možemo više da ćutimo o vesti, da je Slobodan Mađar So (Szabad Magyar Szó) postao tema master disertacije na jednom univerzitetu, jer je ovo ogromna čast za sve one, koji su imali ili imaju bilo kakve veze, pa i koji će tek imati, sa našim portalom.

Ali da više ne uvrćem stvari, reći ću i svima onima koji eventualno još ne znaju, da je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Katedri za mađarski jezik i književnost, 27. avgusta ove godine odbranjen master rad sa nazivom Pravopisne greške u Slobodnom Mađar So-u, i bez ikakve ironije se zahvaljujemo njegovom autoru, da je posvetio vreme proučavanju članaka obljavljenih tokom tri i po godine.

Ne samo mi, nego sigurno i naši čitaoci, odmah se pitaju: kako je Slobodan Mađar So za nepune četiri godine uspeo da se digne u ovakve visine, da je postao tema jednog magistarskog rada? I seriji pitanja odatle nema zaustavljanja: kako li se mogu osećati zaposleni u 76-ogodišnjem Mađar So-u ili 15-ogodišnjoj Pannon televiziji, kada shvate da je ovaj SMS u tako kratkom vremenu uspeo da zamagli zvezde od sedam i po, to jest deceniju i po, koje blistaju na mađarskom informativnom nebu u Vojvodini? Pa gde je od njih Slobodan Mađar So, koji ima deset ili dvadeset puta manje ljudi, svež, star nepune četiri godine? Odakle i supervizoru i studentu ta neizmerna hrabrost da odjednom, bez najave pretpostavi jedan javni forum, koji vlastima neprestano, na dnevnom nivou, izaziva nervne slomove, informativnim sredstvima sa ozbiljnom prošlošću, a koji se održavaju zahvaljujući državnoj pomoći?

Srećom, nismo mi morali da sastavimo odgovore, oni se mogu pronaći u pomenutom magistarskom radu:

„Slobodan Mađar So u Vojvodini je nezavisni javni forum, koji se trudi da pruži objektivne, svestrane, uravnotežene, pouzdane i odgovorne informacije. Pored javnih i ekonomskih tema, bavi se i svetskim događajima, kulturom i sportom. Isto tako, ostavlja i prostora za subjektivno izražavanje mišljenja“.

I pored devojačke sramežljivosti zbog ukazane časti, prisiljeni smo da hodamo po zemlji, i zato ćemo se prisetiti i toga, da je fudbaler Dejvid Bekam postao predmet univerzitetskih programa 2000. godine, kada je univerzitet Stafordšajer u Velikoj Britaniji pokrenuo polugodišnji kurs o „fenomenu Dejvida Bekama“, a Kristijano Ronaldo je 2015. dospeo među izborne predmete na Univerzitetu Britanske Kolumbije u Kanadi. Ovaj potonji je tada već treći put preuzeo Zlatnu loptu Fife, nagradu osnovanu 2010. godine. Iako još nismo pronašli nikakve indicije da je na nekom univerzitetu počeo polugodišnji ili godišnji kurs Slobodan Mađar So, svakog dana se budimo sa mišlju da to može bilo kada uslediti.

Međutim, magistarski rad nam nemilosrdno stavlja pod nos stvarnost, o kojoj takođe ne možemo ćutati.

Za tri i po godine, master-kandidat je pronašao ukupno 966 pravopisnih grešaka, odnosno dnevno zgrešimo 1,27 puta. Znamo, nema objašnjena za ovo, mučna je to stvar, da novinari u žurbi, naprave dnevno skoro jednu i po grešku. Kao izgovor, neka se kaže, da je kao pravopisna greška uračunato i to što nismo znali da napišemo sledeće reči (u zagradi je forma koju smo mi koristili)

valószínűleg (valószínúleg)

tapasztalható (tapasztalhatő)

jelentsék be (jelentség be)

elfogyasztott (elfogyaztott)

Naravno, prihvatićemo savete, magistarski rad u kojoj su prikupljene i analizirane pravopisne greške biće obavezna literatura za sve naše kolege.

I na kraju kao prolog, ne preostaje ništa drugo, nego da potražimo jednog hrabrog velškog barda, koji će kao temu doktorske disertacije izabrati pravopisne i štamparske greške Porodičnog krug-a (Családi Kör).

Svako donbro želim, umesto gospodina sudije Gabora Gorea:

(knjiga Gardonji Geze, prim.prev.)

Janoš Teke (Slobodna reč)

Logo, naslovna fotografija: szabadmagyarszo.com