Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine (HNV) Jasna Vojnić negodovala je danas što je izglasavanjem rebalansa budžeta za 2020. Skupština Srbije svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji umanjila godišnji budžet za 20 odsto.

„S obzirom na činjenicu da se iz budžeta za rad i delovanje 22 krovne institucije nacionalnih manjina koje predstavljaju 12,6 odsto građana Srbije izdvaja tek 0.02 odsto (2,1 milion evra), obaveštenje o umanjenju sredstava nacionalnim savetima ličila je dobro poznatoj priči o paradoksima sistema vrednosti iste osobe prema različitim subjektima“, ocenila je Vojnić u saopštenju za medije.

Uz podsećanje da je 26. oktobra 2020. svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji stiglo obaveštenje da će finansijska sredstva za njihov rad za 2020. godinu biti umanjena za 20 odsto, Vojnić je napisala da je hrvatskoj zajednici u Srbiji ove godine pripalo 109.971 evro.

„Da li se uopšte može poverovati da će budžet Srbije osetiti ikakvu promenu ako se rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina umanjenjem za 20 odsto do kraja obezvredi? Za 908.297 pripadnika nacionalnih manjina Srbija izdvaja 2,1 milion evra, naspram Republike Hrvatske koja za 328.738 pripadnika nacionalnih manjina izdvaja 5,7 miliona evra“, napisala je Vojnić.

Prema njenim rečima, manjine u Hrvatskoj o takvim stvarima odlučuju i finansijski su poduprte da izgrađuju institucije, dok nacionalne manjine u Srbiji budu samo obaveštene o količini sredstava koja bi eventualno bila dovoljna za podmirivanje troškova da su nevladina organizacija.

„Umesto jačanja institucija radi osnaživanja zajedničkog pravca ka ravnopravnoj, velikoj porodici Evropske Unije, nakon prijema obaveštenja o umanjenju sredstava, vi imate još dva meseca da se snađete kako bi i ove godine ostati na nuli“, zaključila je Vojnić.

Jasna Vojnić: Dostojanstvene poruke o tragediji u Vukovaru

Jasna Vojnić ocenila je danas da su poruke predstavnika Srbije i Hrvatske izrečene povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Vukovara dostojanstvene i da pokazuju razumevanje za žrtve.

„Svake godine, obilježavanje stradanja grada heroja Vukovara izaziva i brojne kontroverze koje nastaju zbog različitih tumačenja ne tako davne povijesti. No, danas možemo sa sigurnošću reći i da smo čuli brojne poruke predstavnika dviju država koje su prije svega dostojanstvene i pokazuju razumijevanje za žrtve. Za nas, Hrvate u Republici Srbiji, od iznimnoga je značaja i čin gospodina Verana Matića, izaslanika predsjednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića, koji je prihvatio sudjelovati u koloni sjećanja na vukovarske žrtve i koji je poslao poruke pomirenja, tolerancije i razumijevanja“, ocenila je Vojnić.

Ona je izrazila uverenje da ovo nije bio izlovan gest koje bi trebao da predstavlja novi korak ka unapređenju odnosa dve države i dva naroda. Za poruke premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i njegovu viziju boljih odnosa dve zemlje i dva naroda rekla je da one upravo takve trebaju da budu jer bude nadu u bolje odnose.

„Na koncu, kada se prisjećamo velikih tragedija nema niti prostora za političke govore, poruke koje se tada šalju moraju biti praštanje, pomirenje i razumijevanje. Na tome Hrvatsko nacionalno vijeće inzistira, ustraje te kao i uvijek daje svoj skromni, ali snažni doprinos“, navela je Jasna Vojnić.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i predsednik Tomislav Žigmanov iskazali su danas pijetet prema nevino stradalimau Vukovar u 1991. godine.

Sućutimo sa svima njima, a hrabre nas geste i poruke koje su iskazali specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleks andra Vučića Veran Matić i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića“, navodi se u saopštenju.


Izvor: Autonomija

Novac, naslovna fotografija: Pixabay