Velika Britanija danas je počela vakcinaciju protiv koronavirusa, u okviru programa imunizacije stanovništva koji svetska javnost pažljivo prati.

Devedesetogodišnja Britanka iz Severne Irske, koja je prva primila vakcinu, rekla je da joj je čast i da se raduje da će ponovo moći da provodi vreme sa porodicom i prijateljima, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Oko 800.000 doza vakcine predviđeno je za upotrebu, na dan koji je britanski ministar zdravlja Met Henkok označio kao „Dan pobede“.

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvile kompanije „Fajzer“ i „Biontek“ distribuirana je bolnicama širom Velike Britanije u specijalnim kontejnerima s niskom temperaturom.

Velika Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila upotrebu „Fajzer-Biontek“ vakcine protiv korona virusa.

Ispitivanja su pokazala da je ta vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva.

Popović: Cela 2021. godina biće godina vakcinacije

Međunarodni konsultant za imunizaciju u Unicefu i Svetskoj banci Dragoslav Popović izjavio je da će 2021. biti godina vakcinacije.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da će u narednim nedeljma i mesecima doći još vakcina protiv koronavirusa i da će to da poboljša situaciju kada je reč o njihovoj dostupnosti i cenama.

„Cilj vakcine je da nam pomogne da podignemo kolektivni imunitet sa vrlo malom cenom“, rekao je Popović i dodao da vakcina „neće štetiti“ ni onima koji su preležali koronu.

Rekao da se većina vakcina prima u dve doze, i da će tek posle druge doze biti zaštićeni od bolesti.

Takođe je kazao da će vakcinu protiv korone prvo primiti zdravstveni radnici, a onda i oni koji su u povećanom riziku.

Izvor: Beta

Vakcina, naslovna fotografija: Pixabay