Usled tragičnih zbivanja u zgradi američkog Kongresa u sredu i predsedničkog potpirivanja za zbacivanje političkog sistema, američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump) preti novi proces smenjivanja.

U četvrtak ujutru vođe većina u oba doma Kongresa pozvali su odgovorne da pokrenu postupak za odstranjivanje predsednika sa pozicije.

Čak Šumer (Chuck Schumer), dosadašnji manjinski vođa u Senatu koji postaje vođa većine čim novoizabrani demokratski senatori iz države Džordžije (Georgia) polože zakletvu, pozvao je nadležne da odstrane predsednika sa pozicije.

Nekoliko sati kasnije, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) najavila je na kratkoj konferenciji za štampu da će Trampa ili odstraniti kabinet na osnovu 25. ustavnog amandmana kao osobu koja nije psihički u stanju da vrši funkciju, ili će Kongres pokrenuti (drugi) postupak za njegovo smenjivanje na osnovu ustavnih odredaba (impeachment)

U međuvremenu, ministarka za saobraćaj Ilejn Čao (Elaine Chao), supruga dosadašnjeg većinskog vođe Senata Miča Mekkonela (Mitch McConnell) najavila je ostavku na položaj u kabinetu.

Donaldu Trampu ponovo preti smenjivanje