Chanel – Coco Mademoiselle edp

orijentalno – cvetna kategorija

Ovo je moj prvi tekst o Chanel parfemima, ali budite sigurni da nije i poslednji, s obzirom da je Chanel jedna od mojih omiljenih parfemskih kuća… Retko koji njihov parfem mi se ne dopada, tačnije neki manje, neki više, a u neke sam zaljubljena, ali je Chanel za mene Chanel, pa ko shvati, shvatio je…

Elem, Mademoiselle…

Godinama sam ga želela, maštala o njemu, divila mu se, što otvoreno, što potajno, a onda je konačno postao  moj… Došao je pravi trenutak i dobila sam ga na poklon od mojih najmilijih momaka… I shvatila sam zašto sam ga toliko želela i zašto sam toliko zadovoljna što je konačno moj… U njemu nema ničega premalo i ničega previše… On je remek delo među parfemima i da gospodin Jacques Polge ne napravi više nijedan parfem tokom života, ovaj bi mu bio dovoljan za parfemsku Nobelovu nagradu…

Čak i sama bočica me zove, mami i nudi se… Jednostavna, a opet tako elegantna i primamljiva…

Ne mogu da shvatim kako neko ovoliko jakog cveća može da iskombinuje i da napravi apsolutno savršenu kombinaciju…  Mimoza, jasmin, ruža, ylang ylang… A u top notama citrusi umekšani cvetom narandže… Jednostavno savršeno… A sve to bazirano na tonka mahunama, pačuliju, opoponaksu, malo vanilije, mošusa, vetivera… Savršenstvo bez mane…

Pravi omage predivnoj Coco Chanel, ženi koja je obeležila jedan vek. A za mene, ovaj parfem predstavlja moju personalnu veliku belu ajkulu… Hvala momcima na rođendanskom poklonu te godine, nisu me mogli lepše obradovati…

I da dodam, edp se na meni ne može ni porediti sa edt, puniji je, moćniji, lepši, prozračniji… Ma, koliko ću kontradiktornih osobina navesti, a sve ih naći u ovom parfemu… Odoh da letuckam na ružičastim krilima, jer se tako osećam kad ga stavim.

I ne mogu da odolim da se ne osvrnem na jednu veoma čestu pojavu u poslednje vreme… Radi se o sledećem…

Sam naziv ovog parfema govori o tome da je pravljen za Gospođice, a krajnje je nebitno koliko one imaju godina… Sve je stvar unutrašnjeg stanja… Svaki put se nanovo iznenadim kad pročitam ili čujem, da izvinete, lupetanja tipa, isfuran, mrzim ga jer svi mirišu na njega, fuj, a ni naznaka o tome kakav je parfem po mirisu, zašto se dotičnoj osobi ne sviđa i tako dalje… A kad pročitam podele tipa „ovo je za starije gospođe”, bukvalno mi se sloši, više je nego očigledno da dotične osobe nemaju pojma o čemu pričaju, jer je Mademoiselle parfem upravo pravljen za mlađu populaciju… Sve više i više imam utisak da se ovi fuj, pljuc komentari pišu više iz kompleksa, nego zbog bilo čega drugog… Postoje i negativni, ali argumentovani komentari, čak i duhoviti, ali ove tipa „odvratan je, jer je odvratan” bi po mom personalnom mišljenju trebalo zakonom  zabraniti, jer nemaju ama baš nikakvu svrhu… Čak se ne mogu ni svrstati u mišljenja, više u proste, neproširene rečenice.

Ovaj parfem će uvek zauzimati posebno mesto u mojoj mirisnoj garderobi, jer ga i zaslužuje. Jedan je od retkih koji sa pravom mogu nositi naziv remek dela, a takvih legendarnih parfema, za sada ima samo nekoliko, barem po mom skromnom mišljenju… Udahnem ga i postajem Mademoiselle, ona je ja i ja sam ona… Da sam parfimer, verovatno bi jedan od mojih parfema ovako mirisao…

I za kraj, kao što volim da kažem često (ako to neko ili nešto zasluži), može da vam se dopada ili ne, ali ga poštovati morate.

Retko koji parfem je postao toliko popularan i još uvek se drži, a mislim da je već polako, ali sigurno ušao i u legendu.

Chanel saga se nastavlja…

 

Agent Provocateur, edp

cvetno – drveno – mošusna kategorija

Kada sam prvi put osetila ovaj parfem, mislila sam, gotovo je, onesvestiću se sigurno… Bila sam potpuno opijena… Bio je to lep prolećni dan i stigao mi je semplić od jedne parfemske  drugarice… Potpuno me je osvojio, ali potpuno… Miris neviđen, ranije nikad pomirisan… Nesvakidašnji, sasvim drugačiji… I zaista, u to vreme sam otkrila gomilu parfema koji mi nisu ličili na neke druge, što je kod mene prilično retko, s obzirom na moj hobi, kako neki drugari moji rekoše, opsesiju… Pa dobro, neka bude i opsesija.

Agent procateur, foto: fragrances.com

Kada me je posle nekoliko nedelja nazvala (mobilnim telefonom) moja seka od tetke  iz parfimerije ni manje ni više nego iz Kanade, mislila sam da ću (opet, je li) da se zanesvestim.

-Ej, ima onaj AP što se i meni i tebi sviđa, 100 ml na nekom neviđenom sniženju 25 kanadskih dolara (to je nekih 20 evra)… Da ti kupim ?

– Ha? Š’a bre da l’ da mi kupiš, kupi sve da imamo zalihu ako počne Treći Svetski!

I kupi ona i meni i sebi po jedan… Aaaaaaa… Nisam mogla da dočekam da dođe za Srbiju, ne samo zbog Agenta, naravno, ali to je već neka sasvim druga priča.

Bočica je takođe priča za sebe, a moj AP je malo remek delo, jer pripada Porcelain Edition, što je opet kuriozitet sam za sebe…

Ružičasta, nežna, zbunjujućeg oblika… Međutim, taj oblik nagoveštava ono što je unutra. Probajte i biće vam jasno o čemu pričam.

Nisam mogla da verujem da je moj i to čitavih 100 ml… I nijedan Agent  posle nije mu ni prineti, verujte, barem što se mene tiče.

Pa evo mojih prvih tadašnjih impresija.

Priča broj jedan

Posle divljačkog petljanja po nekoj agresivnoj travuljini, čiji miris traje ravno par minuta, odjednom se spotičem i upadam u korpu čistog veša, netom skinutog sa štrika, a osušenog na suncu… Ne postoji ništa čistije od tog mirisa. Ovo je miris apsolutne čistoće iz ove priče…

Priča broj dva

Posle lutanja po gradu, upadam u parfimeriju koja prodaje najfiniju šminku i pretvaram se u princezu koja je napuderisana najfinijim puderom, usana namazanih najfinijim sjajem, u beloj, tilom opšivenoj haljini, a za mnom ostaje oblak Agenta…

Ovaj parfem budi u meni nežnost i najfinije i nežnije osobine. Kao da ih izvlači napolje.

Ali nije on naivan! Ni najmanje! Veoma smela kombijacija sastojaka, pogotovo cvetnih komponenti, koje ako se pogrešno doziraju mogu stvoriti potpunu glavobolju i suprotan efekat… Šafran, magnolija, pa još i gardenija, jasmin i ruža? Samo majstori mogu ovako nešto da pomešaju i da ne pogreše. A nos iza ovog parfema je majstor Christian Provenzano. Amber, mošus i kedar predstavljaju savršenu bazu koja ne dozvoljava cveću da potone… Ruža bi trebala ovde da bude dominantna, ali je šafran je taj koji u ovom parfemu nosi priču i daje mu ono nešto što u mom životu moraju imati i parfemi za koje se zakačim, a isto tako i ljudi, osećaji, ukratko sve što život čini.

Ono nešto je začin koji čini sve posebnim, bez njega bi i život bio dosadan, a kamoli parfemi.

Trajnost poprilična, aura sjajna, takva da mora čak i mene da učini zadovoljnom! Blag, ali veoma prisutan, nežan, ali nikako naivan, miris koji se definitivno ne zaboravlja! S pravom se nalazi u bočici oblika bombe, jer jeste prava bomba od mirisa!

Ružičasta bomba, pa nije da se nisu potrudili oko izgleda i simbolike bocice. Mene inače i to ume da privuče, kada se neko potrudi da me primami pakovanjem. A još kad otkrijem da je ono što je unutra kvalitetno, sreći nema kraja.

I tako. Mirišite lepo, dišite punim plućima i često osunčavajte svoj život sitnicama. Onda dođu i krupnice.

Ljudmila Janković Gubik (Slobodna reč)

Chanel, naslovna fotografija: Ljudmila Janković Gubik (privatna arhiva)