Na današnjoj sednici Skupštine opštine Senta, većina odbornika je izglasala poverenje predsedniku opštine Rudolfu Ceglediju.

Kao što smo juče izvestili, zbog dopisa koji je u petak poslala Agencija za borbu protiv korupcije, predsednik opštine Senta bio je primoran da pokrene glasanje za poverenje protiv samog sebe, jer je u dva navrata prekršio zakon. Jednom, kada u roku od petnaest dana nije obavestio Agenciju da je i član Upravnog odbora Cor Jesu iz Sente i Fondacije Sekereš Laslo i Fondacije Karolj Biro iz Subotice, i drugi put, kada je u dva navrata kao predsednik opštine potpisao odobrenje za donaciju  Fondaciji Cor Jesu, i to dok je bio član upravnog odbora iste.

Prva tačka dnevnog reda desete sednice Skupštine opštine Senta, koja je sa ponedeljka odložena za utorak, bilo je izglasavanje poverenja predsedniku opštine.

Na sednici je od dvadeset i devet odbornika bilo prisutno dvadeset i šest. Kako je Edit Roža Šarnjai, načelnica opštinske uprave izjavila, Agencija je već 2017. godine pokrenula postupak protiv predsednika opštine Senta Rudolfa Cegledija, koji se nekoliko puta žalio na odluku, te više nije imao tu mogućnost, pa je slučaj dospeo pred predstavničko telo, zbog čega je isto moralo da se pozabavi inicijativom Agencije po hitnom postupku.

Šarnjai je takođe rekla da ako predsednik opštine ne želi da učestvuje u raspravi, može da napusti sednicu, što je Cegledi nakon par sekundi i učinio.

U raspravi je Miladin Bradić prvo uzeo reč, koji je rekao da nije bilo vremena za pripremu, s obzirom da su materijal za sednicu dobili kasno, ali da je isti ranije već bio postavljen na Facebook-u na mađarskom jeziku (objavio ga je Sabad Mađar So, prim. autora). Poslanici su glasali o tome da li se slažu sa stavom Agencije.

Inicijativa Agencije odbijena je bez glasova protiv, odnosno nije prihvaćeno razrešenje Rudolfa Cegledija. Za vreme glasanja članovi koalicije na vlasti koja se sastoji od SVM-a i SNS-a glasali su za poverenje Ceglediju, dok su članovi Građanskog pokreta za Sentu bili uzdržani.

Kao što je poznato, Rudolf Cegledi je predsednik opštine Senta od 2012. godine. Ovog predstavnika SVM-a su prošle godine u jesen izabrali treći put za prvog čoveka opštine.

Posle glasanja su se predstavnici SVM-a postrojili iza Cegledija, a Zoltan Pek je još jednom objavio odluku prema kojoj su 24 odbornika glasala protiv pomenute inicijative, a dvojica su bila uzdržana.

„Predsednik opštine i dalje ostaje Rudolf Cegledi iz SVM-a, a ono što smo započeli prošle godine, nastavićemo sa istim timom“, dodao je republički poslanik.

Ljudmila Janković Gubik (Slobodna reč)

Skupšina opštine Senta, naslovna fotografija: Janoš Teke