O čuvenim, svetski poznatim kuvarima se skoro sve zna. Međutim, neke malo poznate zanimljivosti iz njihovih života su malo poznate.

Guy Fieri, na primer, strastveni je kolekcionar američkih modela automobila. Poseduje Pontiac Firebird iz 1968. godine, zatim model Chevrolet Impala SS iz 1969. godine, Jeep CJ – 5 iz 1976. i mnoge druge klasične modele. Možda malo skup sport za nas obične „smrtnike“, ali zašto da ne, može mu se, neka uživa u onome što voli i što ga čini srećnim.

Ovaj u plavo blajhani veseljak ima i paunove, da bi kako je izjavio za Vulture, (američki magazin, prim.aut.) „pomogao da se smanji populacija zvečarki“.

Na svom ranču u Kaliforniji, Fieri ima veliki kozarnik, smatra da su ove životinje pametne i korisne. Pre jedno mesec dana je za Washington Post izjavio da je u karantinu sa svojom porodicom, 400 koza i paunovima. Njegov ranč se nalazi malo izvan Nape. Zbog konstantnog „paunisanja“ na verandi njihove kuće, morali su da ugrade prskalice koje se aktiviraju pokretom, da bi odvratili paunove.

Fieri je oduvek bio u poslu sa restoranima, kako je izjavio istom listu.

Kada je išao u šesti razred, je otvorio unosan posao, pokretna kolica sa perecima. Očito je već tada imao šlifa za ono po čemu je postao svetski poznat.

Julia Child je poznata po uvođenju francuske kuhinje u američku zajednicu. Takođe je bila i košarkašica, igrala je za košarkaški tim Smith College – a. Međutim, to nije bilo dugog veka. Pošto je dobila otkaz sa radnog mesta menadžera oglašavanja u prodavnici nameštaja, Julia se prijavila za radno mesto u Kancelariji za strateške usluge, prethodnici CIA. Prvo su je angažovali da kuca i istražuje, međutim, brzo je napredovala i postala špijun, za vreme Drugog svetskog rata, kako javlja protectmypublicmedia.org.

Takođe je pomogla da se razvije repelent za ajkule, sa kojima je američka mornarica imala velike probleme na početku.

Ono što je najinteresantnije je da je njen prvi kuvar objavljen tek kada je imala 49 godina, u šali je govorila da joj je bilo potrebno 40 godina da nađe svoju strast, osim mačke i muža. A počela je da kuva sasvim slučajno. U Parizu je upoznala dve Francuskinje, koje su pisale knjigu koja je ciljala američku publiku. Bio im je potreban američki saradnik, a Julia je bila savršena za taj posao. Počela je da testira recepte i skoro deset godina je posvetila pisanju, testiranju i ponovnom pisanju recepata. Svojoj zaovi se poverila da što više kuva, to više voli da kuva. Tako da zaista nikad nije kasno da počnete da se bavite onim što zaista iskreno volite.

Jamie Oliver pati od disleksije. Prvi roman je pročitao 2013. godine u svojoj 38. godini. U pitanju je bio „Zapaliti vatru“ Suzan Kolins. U jednom svom intervjuu koji je dao Celebrity Radiju, izjavio je da je diskleksija imala veoma veliki uticaj na njegovo školovanje i da zapravo nikada zbog toga nije postizao neke velike rezultate. U osnovnoj školi je stavljen u odeljenje sa posebnim potrebama i tamo je proveo pet godina. Disleksiju kod njega zapravo niko nije prepoznao, pa ni škola, i nije mu pružena potrebna pomoć. Sve ovo ga očito nije sprečilo da postane jedan od najslavnijih svetskih kuvara ikada.

Veseo, živahan, temperamentan, imao je i par „ekscesa“ u svojoj karijeri, barem prema mišljenju nekih ljudi.

  1. godine je dobio ozbiljnu kritiku od grupa za zaštitu životinja, jer je zaklao živo jagnje u svojoj TV emisiji.

Međutim, kasnije je uradio upravo suprotno, ne znamo da li zbog pomenute kritike ili sam od sebe. 2010. godine se pridružio nekolicini poznatih kuvara, kako bi podigao svest o izumiranju morske ribe.

Bez obzira na sve, Jamie je bio i ostao jedan od najomiljenijih svetskih kuvara, koji je uspeo da približi kulinarstvo velikom broju ljudi, svojom neposrednošću i vanrednim kulinarskim umećem, ali i jednostavnošću.

Anthony Bourdain je ranije bio ozbiljno navučen na heroin, kokain i LSD. Nažalost, izgleda da je sve to ostavilo traga na njegovom mentalnom zdravlju, s obzirom da se dugo borio sa depresijom, išao na psihoterapiju, govorio o svemu tome javno i otvoreno. Kako piše banyanboca.com, verovatno nije dobio pravilnu terapiju, s obzirom na to kako se njegov život završio. Nažalost, 2018. godine je izvršio samoubistvo. Mentalni zdravstveni poremećaji i zavisnosti nažalost ne mare za to da li je neko poznat, bogat, uspešan, da li ima uspešan brak i porodicu. Šteta, mogao je još mnogo toga da da ovom svetu.

A da je bio čudan, jeste. U Sajgonu, u svojoj prvoj TV seriji, A Cook′s Tour 2013, progutao je srce kobre koje je još uvek kucalo i uporedio ga sa “veoma atletskom, agresivnom ostrigom”. Ako je i zarad šokiranja publike i slave, možda je ipak malo previše. Međutim, svašta se od njega moglo očekivati, s obzirom i da je bio veliki protivnik vegetarijanizma i veganizma. Govorio je da su vegetrijanci nalik Hezbolahu, kao i vegani i da iritiraju svakog kuvara koji išta vredi. Goodreads.com čak citira njegovu izjavu u kojoj je rekao da su vegetarijanci neprijatelji svega dobrog i pristojnog u ljudskom duhu, uvreda za sve za šta se on zalaže, čistom uživanju u hrani. Pa, očito da ih nije baš mnogo voleo.

Gordon Ramsay je hteo da bude profesionalni fudbaler, ali je sa 18 godina odustao od te karijere zbog povrede kolena, kada je postojala mogućnost da uđe u tim Glasgow Rangers-a, kako piše popsugar.com.

Ne želi da se njegova deca, kojih ima petoro, osećaju previše privilegovana, pa im na primer ne dozvoljava da lete prvom klasom avionom, niti planira da im ostavi novac.

Međutim, kao i Fieri, ljubitelj je automobila, pa ima brojnu kolekciju, među kojima su i retki modeli Ferrarija, Bentley i Aston Martin.

U jednom intervjuu za „Forbes“ je izjavio da bi želeo da mu rostbif sa jorkširskim pudingom i sosom od crnog vina bude poslednji obrok.

Od 2017. godine na svom Twitter nalogu ocenjuje jela fanova.

Nigella Lawson umalo nije dobila ime Gondola, a koje je izabrala njena majka. Da se nije baka umešala, i predložila da je nazovu prema njenom omiljenom cvetu, ostade ona Gondola, kako piše trhefruitytart.org.

Jednom je izjavila da što se tiče njenih prehrambenih navika, hrani se zdravo. Samo, jede dovoljno za petoro zdravih ljudi.

Čak je otišla i dalje, jer je dodala da nije kuvar, niti je obučena, niti je profesionalna kuvarica, njena kvalifikacija je to što voli da jede.

Mary Berry, još jedna čuvena britanska kuvarica, nedavno je za marieclaire.com otkrila da mrzi TV emisije Gordona Ramsay-a, pa čak ranije nije volela ni emisije Jamie Olivera, nazivajući ga „razuzdanim i iritantnim“. Međutim, sada se već divi njegovom živahnom stilu i odaje mu priznanje za njegovo kuvanje.

I ovaj tekst ne bi bio potpun da ga ne završimo sa jednim receptom, ovoga puta jednog od mojih omiljenih kuvara, luckastog i beskrajno simpatičnog Jamie Olivera.

Na svom Twitter profilu, podelio je recept iz svoje nove knjige “Laki i jednostavni recepti” čime je oduševio domaćice širom sveta.

Potrebno je:

3 kašike brašna

3 kašike jogurta

maslinovo ulje

so

Priprema:

Sve sastojke dobro izmešajte, zatim napravite dve loptice i razvucite testo.

Lepinjice ispecite na teflonu.

Možete ih poslužiti umesto hleba, sa sirom i pavlakom ili džemom, a, po predlogu čuvenog kuvara, možete ih kombinovati sa mangom, jogurtom i kuvanim jajima. (izvor: stvarukusa.rs)

Jednostavno i brzo! Prijatno!

I ne zaboravite, samo od vas zavisi da li ćete se upustiti u potragu za onim što volite i želite da radite.

Foto: vecteezy.com