Možda bih među rečce mogao da uvrstim upitnu rečenicu koja figurira u naslovu, a koristi se u srpskom jeziku. U pitanju je fraza „Pa šta?“

Smatrao sam da je važno da ovo odmah pomenem, jer ova fraza možda nije svima poznata, ali se u poslednje vreme čuje prilično često.Čak ne ni u svakodnevnom govoru, na ulici, u prodavnici ili kafiću, u nekom prostoru, nego na televiziji. I to ne bilo ko, već sam predsednik republike često koristi ove dve reči.

Serija skandala

Šef države je izuzetno čest gost u studijima raznih televizija sa nacionalnim frekvencijama. Sat, dva odgovara na novinarska pitanja, iako su ova gostovanja prerušena u intervjue više jedna vrsta monologa. Često čak ni potpitanja ne spašavaju gledaoca od šou programa jednog lica. Domaće televizije izbegavaju i škakljiva pitanja, a kamoli da suoče slavnog gosta sa realnom situacijom, te mu ovako bude priliku za monologizaciju. Oni više nemaju ni hrabrosti da ispituju, postavljaju unakrsna pitanja, a ako se to i dogodi, dolazi ono neizbežno „Pa šta?“.

A u vezi sa čitavim nizom skandala, trebalo bi okrenuti novu stranicu, počevši od tragične helikopterske nesreće, nekoliko ministarskih govora, farmu za proizvodnju droge pod imenom Jovanjica, a pod subvencijom države,  izvoz oružja preko ministarskih porodičnih veza, misteriozna kadrovska rešenja preko misterioznog nestanka člana vladajuće stranke, to jest njegovog davljenja. Ova serija takođe uključuje i nesreću na izlazu sa autoputa, kada su najvažnija dva minuta nestala sa snimka kamere, pa nije bilo jasno da li je vozio zvanični šofer ili političar.

Takođe bi bilo interesantno dobiti odgovor na pitanje kako generalni direktor jedne sprske naftne kompanije koja je prodata Rusima može mesečno da zarađuje 4 – 5 hiljada evra ili zašto gospođa državni tužilac već godinama ćuti, kada bi trebala da govori skoro na nedeljnom nivou. Istina, ni u parlamentu niko ne goni sunarodnike koji progone jednog ili drugog lidera vanparlamentarne opozicije.

A ako i izađu na sud, onda tata (u svojstvu sudije) člana predstavničke grupe na vlasti spasi partijskog kolegu svoga sina. Onda bode oči i zrenjaninski slučaj, gde je supruga predsednika skupštine imenovala sopstvenog sina za šefa opštinske komunalne policije, iako je mladić pre deset godina još u svojstvu fudbalskog huligana u Đenovi divljao na utakmici reprezentacije protiv Italijana.

I šta onda? – mogli bi da se zapitamo, a i sve se više ljudi to pita.

Fudbalska mafija

„Svet nam se smeje“, kaže predsednik u svom televizijskom govoru, govoreći o otvorenom i sad već konstantnom nameštanju na fudbalskim utakmicama. Istovremeno, pomalo usputno, pominje i carinsku službu i ne kaže, da su zločini koji se pripisuju zloglasnom komandantu carine Miloševićevog režima u međuvremenu zastareli. Vidi čuda, Mihalj Kertes je oslobođen optužbi. Pa šta? Mogli bi to reći, da posle oktobra 2000. godine nije otkriveno da je socijalni radnik iz Palanke u džep stavio milione tadašnjih nemačkih maraka, postavši politički gazda, tačnije u ime tadašnjih lidera zemlje, što se posle, pretpostavljalo se, koristilo u „plemenite, državotvorne“ svrhe. Može se opet ponoviti pitanje: I šta onda? Inače, čak je i pesnik pre mnogo vekova govorio o večno savremenoj zagonetki, „ali gde je sada lanjski sneg…“

Kada je najavljena borba protiv fudbalske mafije, nikog više nije zanimala ostavka predsednika saveza u februaru, iako je on usmeravao domaći fudbal, a nakon što je dobru deceniju ranije branio jednog od lidera tadašnje opozicije, danas predsednika republike. I ovo je posebna uzročna veza i odnos, jer je bivši konobar koji je postao biznismen i sportski menadžer bio tada i ozbiljno povređen, sa rukom u gipsu je sedeo pored neozleđenih političara koje je branio. Kasniji događaji su pokazali da je njegova žrtva urodila plodom, čime se i hvalio nakon što je podneo ostavku. Problem je i to, što je iza sebe ostavio ruševine, a sada samo stvarno upućeni znaju šta se zaista događa na stadionima. A to su uglavnom sami političari: visoki zvaničnici vladajuće stranke, gradonačelnici ili visoki vladini zvaničnici. Ima tu i ministara bez portfelja, a pominje se i direktor tajne službe.

Dakle, ako se šef države ozbiljno bavi borbom protiv fudbalske mafije, prvo bi trebao da očisti svoje okruženje.

Naše mesto

Kao što u životu prevladava pravo jačeg psa, tako i u političkim koalicijama diktira veća, jača stranka. Zbog toga najjača stranka Mađara u Vojvodini – koja čini koaliciju sa vladajućom strankom u Srbiji – istu podržava u svemu. Ako treba, čak će i jedan dijalekt pretvoriti u jezik – barem na lokalnom nivou, ne obazirući se na naučne stavove. Shodno tome, oni čak mogu glasati i za to da trava bude plava, a nebo zeleno. Meni u vezi ove situacije pada na pamet izreka, koja određuje sudbinu onog ko se meša sa mekinjama. Pa šta? – mogli bismo ponovo da pitamo. I zaista: pa šta?

Nema ničega.

Ima samo zlatnog doba.

Foto: N1