Presuda tipa presedana je izrečena u Strazburu u vezi sa prisilnim povratkom izbeglica koje stižu iz Srbije – saopštio je mađarski Helsinški odbor na svojoj zvaničnoj stranici na Facebook-u.

„Evropski sud za ljudska prava prvi put je odlukom donesenom u slučaju naše pakistanske stranke, odlučio da povratak u Srbiju bez ikakvog postupka, identifikacije ili dokumentacije na osnovu mađarskih propisa koji su stupili na snagu pre pet godina krši zabranu kolektivnog proterivanja“.

Khurram Shahzad iz Pakistana prešao je neregularno granicu u avgustu 2016. godine, te je ubrzo podneo i zahtev za azil na engleskom jeziku, ali pošto je kriza izazvana masovnom imigracijom bila na snazi u Mađarskoj od proleća 2016. godine, Shahzadov zahtev nije registrovan.

Prema propisu, ako državljanin treće zemlje ne može da se identifikuje, na primer važećim pasošem, vizom itd., biće deportovan nazad u Srbiju.

To se dogodilo i Khurram Shahzaddu: čoveku koji je sarađivao u svemu, bilo je naređeno da se vrati u Srbiju, a kasnije su ga i teško zlostavljali. O slučaju je odlučio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, nakon što je mađarski Helsinški odbor zatražio sledeće: neka sud utvrdi da mađarske vlasti automatskim prisiljavanjem ljudi u Srbiju bez ikakvog postupka krše zabranu kolektivnog proterivanja.

„Khurram Shahzad je bio prvi potražitelj azila koji je odlučio da neće tek tako preći preko kršenja ljudskih prava koje je nad njim počinjeno. A mi se pet godina borimo da se izrekne nepravda koju je pretrpeo. Ovo se delom i dogodilo današnjom presudom. A zbog nedovoljne domaće istrage o ozbiljnom zlostavljanju koje je pretrpeo, uskoro se i u vezi toga može očekivati presuda u Strazburu.“ – rekla je dr Barbara Poharnok, advokat mađarskog Helsinškog odbora, pravni zastupnik Khurram Shahzada.

Foto: Helsinški odbor